СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Катеринчук Iван Степанович

Катеринчук
Iван Степанович

заступник ректора з організації навчального процесу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького

Доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, полковник.
Учений у галузі озброєння та військової техніки Іван Степанович Катеринчук народився 10 квітня 1960 р. в с. Загінці Деражнянського району Хмельницької області. Ще в шкільні роки мріяв стати вйськовослужбовцем. Щоб збулася мрія, вступив до Житомирського війскового училища радіоелектроніки протиповітряної оборони імені Ленінського Комсомолу. Навчався з захопленням, тому не дивно, що у 1981 р. віз закінчив училище з відзнакою за фахом «радіотехнічні засоби». Потім була військова служба на командно-штабних посадах у частинах та з’єднаннях контролю космічного простору (1981—1989). Відповідальність, організованність, високий професіоналізм забезпечили Івану Степановичу високий авторитет та визнання у керівництва.

У 1989 р. І.С. Катеринчук вступає до Військової академії протиповітряної оборони імені маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова, яку закінчує з відзнакою у 1992 р. По закінченні академії проходив службу на інженерно-технічних та командних посадах в Окремому науково-вимірювальному пункті Управління ракетно-космічного озброєння Міністерства оборони України (1992—1996). Творча, дослідницька натура Івана Степановича проявилася в його відношенні до дорученої справи. Ще на військовій службі він почав дослідницьку роботу. Прагнення до наукової справи було сильнішим за все. Тому у 1996 р. Іван Степанович переходить до науково-педагогічної роботи до Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, де пройшов шлях від викладача кафедри до заступника ректора з організації навчального процесу. Одночасно захищає кандидатську (1998 р.), потім докторську дисертацію (2006), одержує наукове звання професора по кафедрі управління (2007). Але на цьому Іван Стапанович не зупинився, він й досі продовжує вдосконалювати знання. У 2009 р. пройшов підготовчий курс «Сучасні методи управління» проекту HUREMAS 2 Міжнародної організації з міграції (Польща). Іван Степанович Катеринчук є одним з провідних фахівців у галузі інформаційних технологій та математичного моделювання процесів забезпечення національної безпеки та охорони державного кордону. Галузь наукових інтересів: інформаційні технології, математичне моделювання, високотехнологічні зразки озброєння і військової техніки, моделювання процесів забезпечення національної безпеки та охорони державного кордону, інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень. Вносить значний вклад у формування наукового потенціалу Державної прикордонної служби України. Крім того, Іван Степанович займається і вдос­коналенням системи контролю знань студентів, займається розробкою інтелектуальної системи автоматизованого контролю знань студентів. Автор та співавтор понад 180 наукових праць. Як знаний вчений і фахівець приймає участь у спеціалізованих вчених радах. У 2009 р. за вагомий особистий внесок у справу охорони державного кордону, забезпечення захисту державного суверенітету, територіальної цілісності України, бездоганне виконання військового обов’язку І.С. Катеринчуку присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України». У 2011 р. за роботу «Система оперативного управління силами та засобами у кризових ситуаціях» Іван Степанович став лауреатом Державної премії у галузі науки і техніки. Іван Степанович не тільки керівник, вчений, який вміє поєднувати натхнення і систематичність, але й зразковий сім’янин, батько двох доньок.