СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Кулик Микола Сергійович



Кулик
Микола Сергійович


Ректор Національного авіаційного університету, Доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України,лауреат Державної премії України

Микола Кулик народився 13 січня 1952 року в с. Гельмязів на Черкащині. У 1978 році закінчив Київський інститут інженерів цивільної авіації (з 1994 року Київський міжнародний університет цивільної авіації, з 2000 - Національний авіаційний універ-ситет), з яким пов'язав своє життя назавжди, пройшовши шлях від інженера до ректора.
1983 року Микола Сергійович вступив до аспірантури Київського інституту інженерів цивільної авіації, яку успішно завершив, захистивши дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Невдовзі вступив до докторантури КІІЦА і 1993 року захистив докторську дисертацію. Працював професором кафедри авіаційних двигунів, з 1997 року - її завідувачем. З 1999 до 2007 року Микола Кулик - проректор з навчальної роботи, а 2008 року колектив Національного авіаційного університету одностайно обрав Миколу Сергійовича на посаду ректора.
Наукові дослідження М.С. Кулика пов'язані з визначенням технічного стану авіаційних двигунів. Вагомим науковим здобутком стала участь у розробці компле

ксу інформаційних технологій забезпечення надійності та безпеки експлуатації авіаційної техніки. У доробку Миколи Сергійовича понад 200 наукових праць, серед них - монографії, підручники, навчальні посібники. Він підготував чотирьох докторів та дванадцять кандидатів технічних наук. Видатні досягнення Миколи Кулика високо поціновані державою: М.С. Кулик - заслужений діяч науки і техніки (2003), лауреат Державної премії України (2005).
Як керівник Національного авіаційного універ-ситету, відомого далеко за межами України, Микола Кулик дбає про підтримку та примноження слави рідного вузу. У складі науково-педагогічного колективу НАУ 16 академіків, членів-кореспондентів Націо-нальної академії наук України, 270 докторів наук, професорів, 840 кандидатів, доцентів, 117 заслужених діячів науки і техніки України і лауреатів Державних премій.
До структури університету входять 17 інститутів, 20 факультетів, 10 науково-дослідних інститутів та центрів, 7 коледжів, 3 ліцеї та гімназія. Щоб забезпечити ефективне навчання та наукові дослід-ження, розбудовується та постійно удосконалюється матеріально-технічна база: університет має навчаль-ний аеродром, унікальний авіаційний ангар, радіополігон та полігон авіаційної наземної техніки, тренажерний та аеродинамічний комплекси з аеродинамічною трубою. У навчальному процесі використовуються 75 літаків та вертольотів, 42 авіаційних двигуни, 3 комплексні авіаційні тренажери, 240 бортових систем, моделюючих стендів і близько 6 тисяч сучасних комп'ютерів.
За сумлінну і віддану працю на благо Вітчизни Микола Кулик нагороджений медаллю "За сприяння Збройним силам України", орденом Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, відзнакою "Зірка патріота", подякою Міністерства освіти і науки України.