СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Крутов Василь Васильович



Крутов
Василь Васильович


Віце-президент Українського союзу промисловців та підприємців, Доктор юридичних наук, професор, генерал­лейтенант Служби безпеки України

Крутов Василь Васильович народився 16 травня 1949 року в селі Фрунзе Генічеського району Херсонської області. Старанність і прагнення до навчання дозволило із срібною медаллю закінчити Сокологірнівську середню школу.
Після закінчення школи в 1966 році працював завідувачем Будинку культури села Сокологірне. Пізніше працював слюсарем-складальником на заводі "Металоконструкцій" у місті Запоріжжі.
У 1968-1970 рр. проходив строкову військову службу у складі Північно­Кавказького округу. Після армії працював слюсарем гарячого цеху на заводі "Запоріжсталь".
У 1976 році з відзнакою закінчив Запорізький державний педагогічний інститут.
Протягом 1977-1990 рр. Василь Васильович Крутов обіймав різні посади в Управлінні КДБ УРСР по Запорізькій області та Центральному апараті КДБ УРСР.
Василь Васильович постійно поповнював свої знання та прагнув до наукового пошуку, отож у 1988 році він успішно захистив кандидатську дисертацію, здобувши ступінь кандидата педагогічних наук.
У 1990 році Василя Васильовича призначено заступником керівника підрозділу спецназу КДБ СРСР (групи "Альфа") з дислокацією в місті Києві.
Згодом В.В. Крутов - професіонал з великим досвідом роботи в органах Служби безпеки України призначений радником Голови Служби безпеки України з питань боротьби з тероризмом (1992р.).
З 1993-1994рр.- працює керівником Апарату Голови Служби безпеки України, а в 1994 році Василю Васильовичу Крутову присвоєно військове звання генерал­майор, у цьому ж році очолює Управління по боротьбі з тероризмом і захисту учасників криміналь-ного судочинства та працівників правоохоронних органів Служби безпеки України (підрозділ "Альфа"). У 1996 році з відзнакою закінчив Національну академію Служби безпеки України.

За безпосередньої участі Василя Крутова проведено сотні оперативно-бойових операцій та спеціальних заходів. Генерал­лейтенант Крутов В. В. неодноразово виконував спеціальні завдання керівництва держави та Служби безпеки України за кордоном. Серед них - операції з доставки гривні в Україну з Канади та операція зі звільнення 22 українських моряків­ заручників від морських піратів у 2005 р. у Сомалі.
В 1998 році В.В. Крутову присвоєно чергове військове звання - генерал­лейтенант - та призначено заступником Голови Служби безпеки України, в цьому ж році Василь Васильович захистив докторську дисертацію, здобув науковий ступінь доктора юридич-них наук, а 2001р. отримав наукове звання професор.
Упродовж 2000-2002 рр. Василь Васильович пра-цює на посаді офіційного представника Служби безпеки України в Російській Федерації, Уповно-важеного представника України в Антитерористич-ному Центрі СНД.
У 2005 році Крутов В. В. обіймав посади заступника, першого заступника Голови Служби безпеки України.
Враховуючи високий професіоналізм та бездоганне служіння Вітчизні, в жовтні 2005 року Василя Васильовича Крутова призначено Першим заступ-ником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.
З серпня 2006 року Крутов В. В. відряджений з Служби безпеки України по посаді першого заступника Голови Служби безпеки України до Українського союзу промисловців та підприємців і працює на посаді віце­президента з питань корпоративної безпеки, займається формуванням Недержавної системи безпеки України.
Значний науковий доробок Василя Васильовича - близько 70 наукових праць, 200 публіцистичних статей з питань національної безпеки та боротьби з тероризмом, член експертної ради Державної акредитаційної комісії України з комп'ютерних наук і технологій та національної безпеки, член експертної ради ВАК з питань національної безпеки, член спеціалізованих Рад ВАК у Національній академії Служби безпеки України.
Василь Васильович Крутов відомий громадський діяч, головний ідеолог Недержавної системи безпеки в Україні, саме він запропонував і започаткував нові підходи до проблем гарантування національної безпеки країни через формування її недержавної складової, заснував та очолив Міжнародну громадську організацію "Міжнародна антитерористична єдність" (МАЄ), що є єдиним від України учасником форуму недержавних організацій Ради Європи. Генерал­лейтенант Крутов В.В. - Президент Всеукраїн-ського громадського об'єднання ветеранів спецназу України, керівник робочої групи з розробки Стратегії національної безпеки України, керівник робочої групи з питань патріотичного виховання при Раді національної безпеки і оборони України.
Нагороджений Почесною Відзнакою Служби безпеки України, відзнакою Президента України орденом "За мужність", Грамотою Верховної Ради України "Відмінник Освіти України", особистою зброєю у 1998 р., 2000 р. та 2001 р.
Одружений, має двох дочок, двох синів, онучку та онука, дружина Надія Крутова­Шестак - народна арти-стка України.
Василь Васильович Крутов - майстер спорту СРСР із греко­римської боротьби, чемпіон СРСР, 5­й ДАН із карате, багаторазовий чемпіон та призер України із східних єдиноборств та прикладних багатоборств.