СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Хитрик Василь Онуфрієвич

Хитрик
Василь Онуфрієвич

Головний конструктор – директор Державного підприємства «Базовий центр критичних технологій «Мікротек», головний конструктор систем захисту вітчизняних гусеничних бойових машин

Кандидат технічних наук, професор, полковник запасу, лауреат Державних премій СРСР та України в галузі науки і техніки.
Всесвітньо відомий конструктор систем захисту гусеничних бойових машин – Хитрик Василь Онуфрієвич – народився 1951 р. у с. Козлівці Шаргородського району Вінницької області. Закінчивши у 1968 р. Шаргородську середню школу, вступив до Київського вищого танко-технічного училища, яке закінчив із золотою медаллю. Відразу після отримання диплома проходив військову службу в Групі радянських військ у Німеччині на посадах заступника командира танкової роти, командира ремонтної роти та заступника командира учбового танкового батальйону з технічної підготовки (1972–1977). Другу вищу освіту Василь Онуфрієвич здобув 1979 р. у Військовій академії бронетанкових військ.

Закінчивши ВНЗ з червоним дипломом, був призначений заступником командира мотострілкового полку з технічної частини в Туркестанський воєнний округ (Туркменія). Брав активну участь у підготовці та введенні радянських військ в Афганістан. У період 1982–1985 рр. Василь Онуфрієвич навчався в ад’юнктурі Військової академії бронетанкових військ, після захисту дисертації був призначений начальником науково-дослідної лабораторії Науково-дослідного інституту Міністерства оборони СРСР. Під час служби в цьому інституті за короткий термін сформував та очолив спочатку науково-дослідний відділ ергономічних досліджень, а згодом науково-дослідне управління танко-технічного забезпечення. За значні досягнення у створенні та освоєнні нової техніки підполковнику В.О. Хитрику було достроково присвоєно військове звання полковника та призначено на посаду начальника управління — заступника начальника інституту. Хитрик Василь Онуфрієвич є одним із організаторів проведення наукових досліджень з удос­коналення військової техніки в Україні. Так, у 1992 р. він сформував та очолив Науковий центр Сухопутних військ Збройних Сил України, а 1997 р. на базі центру Василь Онуфрієвич сформував Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України. За завданням Уряду України у 1998 р. В.О. Хит­рик став керівником Державного підприємства «Базовий центр критичних технологій «Мікротек». Під його керівництвом розроблені та прий­няті на озброєння комплекси динамічного захисту «Ніж» і «Дуплет» для новітніх вітчизняних танків. З 2007 року динамічний захист «Ніж» виготовляється серійно та поставляється у війська для оснащення танків БМ «Булат». Динамічний захист «Дуплет» захищає танк БМ «Оплот» навіть від тандемних боєприпасів та на сьогодні не має аналогів у світі. Розроблений вченим новітній комплекс активного захисту бойових машин «Заслон» за своїми бойовими можливостями більш ніж на порядок перевершує відомі комплекси. Нині «Заслон» також не має світових аналогів. Автор близько 200 наукових праць, серед них 3 монографії, має 92 патенти, 7 з яких реалізовано в зразках озброєнь Збройних Сил України. За розробку та освоєння нової техніки нагороджений орденом Червоної зірки, орденом «За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР» III ступеня та 6 медалями. Відновити душевну гармонію та фізичні сили В.О. Хитрику допомагає його дружна сім’я: дружина Тетяна Іванівна, син, донька, зять, онук та онучка.