СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Абатуров Олександр Євгенійович

Абатуров
Олександр Євгенійович

завідувач кафедри факультетської педіатрії та медичної генетики Державного закладу «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України»

Доктор медичних наук, професор.
Олександр Євгенійович Абатуров народився 31 липня 1956 р. у Ленінграді. У 1973 р. вступив до Дніпропетровського ордена Трудового Червоного Прапора медичного інституту на педіатричний факультет, який закінчив за фахом «Педіатрія». Після закінчення медичного інституту працював лікарем-педіатром у м. Оріхів Запорізької області, з 1981 р. завідував педіатричним відділенням обласної дитячої лікарні м. Дніпропетровська. З 1985 р. О.Є. Абатуров працює у Дніпропетровській медичній академії. Олександр Євгенійович учень професорів Т.О. Богомаза та Д.Г. Кулінича. Дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук він захистив у 1989 р., а у 1996 р. захистив докторську. Має вищу лікарську категорію з педіатрії та дитячої гастроентерології.

Напрямки наукової роботи: розробка засобів профілактики несприятливого перебігу та лікування інфекційно-запальних захворювань респіраторного і травного тракту; роль молекулярних механізмів неспецифічного вродженого імунітету у розвитку хелікобактерної інфекції та частих респіраторних захворювань у дітей. Нині Олександр Євгенійович веде викладацьку та наукову роботу у Державному закладі «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України» (ДМА) на кафедрі факультетської педіатрії та медичної генетики, яку він очолює. Особливу увагу приділяє підготовці кадрів вищої кваліфікації. Під його керівництвом захищено 2 кандидатські дисертації, виконуються 2 докторські та 4 кандидатські роботи. У науковому доробку О.Є. Абатурова понад 450 наукових праць, в тому числі 9 монографій, 3 навчальних посібника, 6 методичних рекомендацій, 2 патенти на винахід. Як відомий фахівець О.Є. Абатуров є членом спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій у НДІ медичних проблем сім’ї Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, Дніпропетровській медичній академії та Інституті гастроентерології НАМН України. Член редакційної колегії фахових журналів «Современная педиатрия» та «Здоровье ребенка», член редакційної ради журналу «Педіатрія, акушерство та гінекологія». Член Міжнародної професорської асоціації, член-кореспондент Петровської академії наук і мистецтв. За багаторічну та сумлінну працю Олександр Євгенійович нагороджений почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я України, мера Дніпропетровська, подяками Міністерства охорони здоров’я України, ректора ДМА, почесною грамотою за книгу «Хламідіоз у дітей», медаллю за заслуги перед містом Дніпропетровськ. Має також орден преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня Української православної церкви. Разом з дружиною виховують сина. Життєве кредо: «Світ генетично детермінований».