СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кісельова Олена Михайлівна

Кісельова

Олена Михайлівна

Декан факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, Доктор фізико-математичних наук, професор

За вагомий особистий внесок у соціально-економічний, культурно-освітній розвиток Дніпропетровської області, значні професійні здобутки, багаторічну сумлінну працю нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (2012). За вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність, високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (2003). Народилася 22 серпня 1947 р. у Запоріжжі. У школі цікавилася точними науками, тож вибір майбутньої професії був обдуманим заздалегідь. У 1965 р. вступила до Дніпропетровського державного університету, який успішно закінчила у 1970 р. Навчалася на механіко-математичному факультеті за спеціальністю «Математика». З 1992 р. донині – завідувачка кафедри обчислювальної математики та математичної кібернетики, а з 2008 р. – декан факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара. Під час роботи в університеті О.М. Кісельова займалася підготовкою й викладанням ряду нових провідних курсів. Серед них – «Методи оптимізації», «Дослідження операцій», «Основи теорії оптимального керування», «Статистичний аналіз та прогнозування економічних процесів» та інші.

За її ініціативи на факультеті прикладної математики відкрито нові спеціальності: «Інтелектуальні системи прийняття рішень» та «Системний аналіз». Активно долучилася до громадської роботи: голова спеціалізованої вченої ради ДНУ за спеціальностями «Теоретичні основи інформатики та кібернетики», «Математичне моделювання та обчислювальні методи» з 1993 р.; з 2003 – голова оргкомітету щорічної Міжнародної науково-практичної конференції «Математичне та програмне забезпечення інтелектуальних систем»; науковий керівник науково-дослідної лабораторії оптимізації складних систем при факультеті прикладної математики; керує науковим семінаром «Сучасні питання оптимізації та дискретної математики» при Науковій раді НАН України з питань кібернетики; відповідальний редактор збірника наукових праць «Питання прикладної математики та математичного моделювання». Як експерт брала участь у роботі секцій Наукової ради МОН. Олена Михайлівна Кісельова – відома і визнана в наукових колах України та за її межами вчена в галузі теоретичних основ інформатики, обчислювальної математики та оптимізації. Теоретичний здобуток – близько 300 наукових праць. Вона є засновником теорії неперервних задач оптимального розбиття множин – нового розділу нескінченновимірного математичного програмування. Відмінник освіти України з 1998 р., нагороджена дипломом у номінації «Краща наукова робота» за перемогу у конкурсі «Жива історія району» з нагоди 75-ї річниці утворення Жовтневого району м. Дніпропетровська. У житті Олена Михайлівна керується висловом Платона: «Способный к математике изощрен во всех науках в природе».