СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Масалов Сергій Миколайович



Масалов
Сергій Миколайович


Ковельський міжрайонний прокурор, Старший радник юстиції

Сергій Масалов народився 15 лютого 1963 року на Волині у містечку Рожище, у родині колишніх шахтарів, на той час робітників Миколи та Катерини Масалових. Батьки, долаючи усі труднощі, змогли дати трьом своїм дітям - Володимиру, Тетяні та Сергію - вищу освіту, допомогли обрати гідну професію, а головне - навчили їх сумлінно працювати, бути порядними та чуйними. Цю науку Сергій Миколайович не забуває ні на хвилину і переконаний, що саме у ній запорука його успіху.
Після закінчення школи Сергій Масалов служив у армії, а демобілізувавшись, працював на заводі "Рожищефермаш" електромонтером. За наполегливість та старанність йому як одному з найкращих молодих працівників дали направлення до тодішнього Харківського юридичного інституту.
Юридичну освіту Сергій Масалов обрав через бажання відстоювати права та свободи людини, захищати їх від утисків з будь-чийого боку, а стати прокурором вирішив тому, що гарантування прав і свобод людини визначають зміст і спрямованість його діяльності. Опановуючи правознавство, С. Масалов обрав собі дороговказом слова давньогрецького філософа Ціцерона: "Найбільше заохочення до злочину - байдужість тих, кому належить карати зло". Тепер, пропрацювавши понад двадцять років на посаді прокурора, Сергій Миколайович переконаний, що цю байдужість породжують знецінення моралі, патріо-тизму та національної свідомості.
У 1989 році, після закінчення Харківської юридичної академії імені Ярослава Мудрого, Сергій Масалов повернувся на рідну Волинь зміцнювати законність. Він почав працювати у Маневецькій районній прокуратурі. Перспективного фахівця помітив тодішній прокурор Волинської області М.Найденко, принциповість та вимогливість якого стали зразком для Сергія Миколайовича.
За кілька років С. Масалов став районним прокурором. На цій посаді він сумлінно захищав права, свободи і гідність громадян відповідно до вітчизняних та міжнародних правових норм та загальнолюдських принципів моралі.
Уся його діяльність спрямовується глибоким розумінням соціальної значущості ролі прокурора, міри відповідальності перед суспільством і державою за забезпечення правової захищеності громадян.

Тому він не лише ефективно, але й обачливо використовує надані владні повноваження. Крім того, умови роботи колективу змусили Сергія Масалова перейматися не лише своїми безпосередніми обов'язками, але й господарськими питаннями: його стараннями було збудовано нове приміщення прокуратури.
Видатні організаторські якості, комунікабельність та енергійність, високий професіоналізм - саме ці риси характеру цінують у Сергія Миколайовича колеги та керівники. Крім того, специфіка прокурорської діяльності часто вимагають від працівників цієї системи, і Сергія Масалова зокрема, швидко реагуати, мислити конструктивно, вміти приймати відповідальні самостійні рішення за екстремальних обставин. А оскільки він невтомно вдосконалює фахову майстерність, поглиблює знання права, підвищує загальну культуру, його призначають на відповідальні посади в апараті Волинської прокуратури. Окрім Маневицької, Сергій Масалов очолював ще й Любомльську міжрайонну прокуратуру, а з 2002 року Сергій Миколайович - прокурор Ковельської міжрайонної прокуратури. На цій посаді він перебуває вже другий конституційний термін.
Сформований колектив сумлінних та ретельних працівників поділяє переконання Сергія Микола-йовича, що лише там, де панує верховенство права, людина може відчувати себе справді захищеною і вільною. Тому найвищими цінностями працівників Ковельської міжрайонної прокуратури у виконанні непростих професійних завдань були і будуть чесність, справедливість та неупередженість - запорука ефективної боротьби зі злочинністю.
Основний пріоритет у роботі Ковельської між-районної прокуратури під керівництвом Сергія Масалова - забезпечення прав і свобод громадян, гарантованих конституцією, а ще прокурорський нагляд та координація діяльності, спрямованої на боротьбу зі злочинністю, зокрема в сфері економіки, корупцією та хабарництвом. Досить лише згадати, що одна із розслідуваних Сергієм Миколайовичем справ про фінансові махінації повернула державі майже 1,5 мільйона гривень.
Зрозуміло, що розслідувати посадові злочини, добиватись справедливого покарання - непросто, адже у цьому разі прокурор часто зазнає тиску і мусить йому протистояти. Але своїм підлеглим Сергій Масалов постійно нагадує, що прокурор діє не правом сили, а силою права. Тому прокурору необхідно відмежо-вуватись від будь-яких корисливих інтересів, зовнішнього та політичного впливу та ігнорувати вимоги та рекомендації не уповноважених осіб щодо вирішення справ; ні на хвилину не забувати, що обов'язком прокурора є вжиття в установленому порядку заходів для притягнення винуватців до відповідальності.
Сергій Масалов наголошує, що турбота про престиж професії в першу чергу завдання самих прокурорів, покликаних здійснювати свою діяльність безсторо-нньо, неухильно дотримуючись закону, а тому, щоб підтримувати честь і гідність своєї професії на високому рівні, прокурор повинен завжди відповідати найвищим етичним та естетичним вимогам, сумлінно виконувати службові обов'язки.
Напружена робота потребує активного відпочинку, тому серед улюблених захоплень Сергія Масалова - рибальство, полювання, мандри. Вільні вечори, коли такі випадають, проводить за книгою.
Надійною пристанню для Сергія Масалова є родина: дружина Алла та син Максим - перспективний науковець, що продовжує батькову справу у Харківській юридичній академії. Родинна підтримка надає Сергію Масалову наснаги та натхнення у роботі.