СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Бадида Марія Петрівна



Бадида
Марія Петрівна


НАЧАЛЬНИК ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇУ м. УЖГОРОДІ, ГОЛОВА БЮДЖЕТНОЇ КОМІСІЇ УЖГОРОДСЬКОЇМІСЬКОЇ РАДИ, КАНДИДАТ ЕКОНОМІЧНИХ НАУК, ДОЦЕНТ ЗАКАРПАТСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Марія Бадида народилася 28 листопада 1959 року в с. Люта Великоберезнянського району на Закарпатті. Після закінчення Львівського фінансового технікуму (1977) працювала в Ужгородському райфінвідділі і паралельно здобувала вищу освіту в Ужгородському державному університеті, який закінчила 1983 року. З часу утворення Державної податкової служби України у травні 1990 р. була призначена на посаду начальника Державної податкової інспекції по Ужгородському району. А згодом у червні 2003 року очолила Державну податкову інспекцію в м. Ужгороді. Саме під її керівництвом вдалось налагодити партнерські відносини з платниками податків, суттєво підвищити імідж податкової служби Ужгорода. Так, рівень добровільної сплати податків в місті за її керівництва зріс до 98%, бо в організації роботи вона на перше місце ставить не фіскальну, а виховну і роз'яснювальну роботу серед платників податків.
Здобутий професійний досвід втілився у кандидатську дисертацію "Оподаткування підприємств та шляхи його вдосконалення в Україні" (2003).

Державницьке мислення виконаного наукового дослідження було високо поціноване фахівцями і результати його було впроваджено в Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності та в Державній податковій адміністрації України.
Бажання застосувати розроблені методичні рекомендації щодо подальшого вдосконалення податкової системи України спонукало Марію Бадиду балотуватися в депутати Ужгородської міської ради від блоку Юлії Тимошенко. Як голова бюджетної комісії Ужгородської міської ради, вирішує чимало актуальних питань фінансування потреб Ужгорода, розподілу бюджетних коштів. Чимало часу приділяє розгляду звернень громадян, веде особистий прийом як депутат та головний податківець міста. Крім того, Марія Бадида активно працює на громадській ниві: вона член президії профспілок працівників податкової служби ДПА у Закарпатській області, член Громадської ради ДПІ в м. Ужгороді.
Набуті знання та досвід Марія Петрівна передає студентам Закарпатського державного університету, висвітлює в наукових працях, яких має понад 30.
За особистий внесок у розвиток податкової служби, сумлінну самовіддану працю Марія Бадида була неодноразово нагороджена, зокрема, у 1997 р.- орденом "За заслуги" ІІІ ступеня, у липні 2000 р.- знаком "Почесні працівники податкової служби", у 2002 р.- ювілейною медаллю "5 років ДПА України". Особливо дорогою нагородою за свою працю Марія Бадида вважає повагу ужгородців, що цінують її професіоналізм, справедливість та чуйність.