СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Учитель Олександр Давидович

Учитель

Олександр Давидович

Проректор Національної металургійної академії України

Доктор технічних наук, професор Академік Підйомно-транспортної академії наук України Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

Народився 25 лютого 1938 р. у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Вищу освіту здобув в 1960 р. у Криворізькому гірничорудному інституті на енергомеханічному факультеті, який закінчив за спеціальністю «гірничий інженер-електромеханік». Олександр Давидович — керівник секції «Якість освіти» щорічної міжнародної конференції «Стратегія якості у промисловості та освіті», яка проходить у м. Варна (Болгарія). О.Д. Учитель науковий керівник ряду науково-дослідних робіт. Під його керівництвом і за безпосередньої участі створено науковий напрям «Використання вібротехніки для інтенсифікації технологічних процесів в металургії», яке за період з 1971 по 2008 рр. дозволило упровадити у виробництво ряд нових металургійних машин для підготовки і сортування шихтових матеріалів на комбінатах «Криворіжсталь» (ПАТ «АМКР»), «Запоріжсталь», Єнакієвським МК, ЦГЗКу, СевГЗКу, Криворізького та Запорізького залізорудних комбінатах та ін. Список наукових праць перевищує 360 найменувань, з яких близько 210 авторських свідоцтв СРСР, патентів України, США, Німеччини та інших країн. О.Д. Учитель керівник і науковий консультант здобувачів вченого ступеня кандидата та доктора технічних наук.

Але головним у своєму житті Олександр Давидович вважає педагогічну діяльність.Як проректор Національної металургійної академії України, голова Ради Криворізького науково-навчального комплексу Національної металургійної академії України, декан Державного інституту підготовки та перепідготовки кадрів промисловості, О.Д. Учитель приділяє особливу увагу підготовці інженерних кадрів для металургійної промисловості. О.Д. Учитель також веде громадську роботу. Він член міського виконавчого комітету ради народних депутатів м. Кривий Ріг (2002—2007), член спеціалізованих наукових рад. За вагомий особистий внесок у підготовку інженерних кадрів для металургійної промисловості, плідну наукову і педагогічну діяльність йому присвоєне почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України»; президією Національної академії наук України присуджена премія ім. З.І. Некрасова; Указом Президента України Державна премія України в галузі науки і техніки; нагороджений нагрудним знаком «Петро Могила» Міністерства освіти і науки України, а також знаками «За заслуги перед містом» усіх трьох ступенів та знаками «Подяка голови облради», «За заслуги у розвитку професійного навчання», дипломом лауреата міського конкурсу «Краща людина Кривбасу 2005» в номінації «Кращий діяч освіти Кривого Рогу». Життєве кредо Олександра Давидовича: «Маленькими кроками, але вперед».