СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Попандопуло Геннадій Дмитрович

Попандопуло

Геннадій Дмитрович

Доцент кафедри госпітальної хірургії Донецького державного медичного університету ім. М. Горького, завідуючий відділенням загальної хірургії ДУ «Інститут невідкладної і відновної хірургії ім. В. Гусака НАМН України», кандидат медичних наук, професор

За значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Донецької області, вагомі трудові досягнення присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України» (1999). Кожна людина обирає професійний шлях відповідно до своїх бажань і здібностей, таланту і за покликом серця. Часом бажання виникає внаслідок певного поштовху, який у результаті стає першою сходинкою майбутнього професійного підйому. Так склалося і в житті Геннадія Дмитровича Попандопула, шанованого хірурга, який, за прикладом своєї тітки, вирішив стати рятівником людських життів. Народився 18 серпня 1938 р. Життя батька забрала війна, але міцний характер і підтримка матері і тітки не дали Геннадію Дмитровичу впасти духом і запалили вогник бажання стати лікарем. У 1955 р. вступив на лікувальний факультет Донецького державного медичного університету ім. М. Горького.

Молодий студент із великим завзяттям опановував нові знання, засвоюючи ази професійної майстерності. У 1961 р. був направлений на першу роботу за фахом у медичну санітарну частину Металургійного заводу ім. Кірова у м. Макіївка, протягом двох років набував досвіду лікаря-хірурга. В ординатурі навчався у Національному медичному університеті ім. О. Богомольця (1964), в аспірантурі – у рідному Донецькому державному медичному університеті ім. М. Горького (1968). Після успішного захисту кандидатської дисертації розпочав педагогічну діяльність із посади асистента кафедри факультетської хірургії цього навчального закладу. У 1984 р. Геннадію Дмитровичу присвоєно вчене звання доцента кафедри госпітальної хірургії Донецького державного медичного університету ім. М. Горького. Напрями наукової діяльності вченого – ургентна і планова абдомінальна хірургія щитовидної залози, хірургія жовчнокам’яної хвороби. Паралельно з посадою доцента завідував відділенням абдомінальної хірургії і політравми ДУ «Інститут невідкладної і відновної хірургії ім. В. Гусака НАМН України». Нині Геннадій Дмитрович завідуючий відділенням загальної хірургії цієї установи. Інститут невідкладної і відновної хірургії ім. В. Гусака НАМН України (ІНВХ) є одним із передових медичних закладів країни. Його високий авторитет забезпечує злагоджена робота колективу провідних спеціалістів, наявність сучасного діагностичного і лікувального обладнання, розробка і впровадження нових методів діагностики та лікування, використання сучасних технологій боротьби з різноманітними захворюваннями та їх наслідками. Відділення загальної хірургії входить до відділу абдомінальної хірургії і політравми. Під керівництвом Геннадія Дмитровича фахівці інституту проводять ряд процедур, для лікування і профілактики захворювань різного ступеня складності, зокрема діагностування і лікування захворювань печінки, жовчних протоків, підшлункової залози, органів черевної порожнини, захворювань м’яких тканин тощо. Проводиться ендоскопічна та лапароскопічна хірургія, мініінвазивні хірургічні втручання під контролем ультразвуку. Щоденну боротьбу за здоров’я людей веде уся родина Попандопуло: дружина Олена Михайлівна та сини Андрій та Олексій. Цю воістину шляхетну професію обрав і онук Дмитро. Не тільки в обраній спеціальності, а й у виборі життєвого кредо Геннадій Дмитрович є прикладом для наслідування: «Щастя – це коли робота і хобі збігаються».