СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Поляков Сергій Васильович

Поляков

Сергій Васильович

Голова наглядової ради публічного акціонерного товариства «КДЕЗ «Вугілля», кандидат технічних наук

За вагомий особистий внесок у розвиток міжнародних транспортних коридорів в Україні, забезпечення якісного спорудження глибоководного каналу «Дунай – Чорне море», багаторічну сумлінну працю нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2004). Наполегливість і працьовитість успішного українського політичного діяча і талановитого керівника Сергія Васильовича зумовила високі результати його діяльності. Народився 23 січня 1953 р. в с. Оленівка на Донеччині. Трудове становлення розпочав електрослюсарем на шахті у 1970 р. У 1972–1977 рр. у Харківському інженерно-економічному інституті здобував вищу освіту. Закінчивши інститут, працював на «Шахті № 3-біс» виробничого об’єднання «Торезантрацит» у м. Торез. З листопада 1977 по травень 1979 рр. проходив службу у Збройних силах. Наступні десять років життя Сергія Васильовича пов’язані з різними посадами «Шахти № 3-біс» ім. Лутугіна та шахти «Волинська». З 1989 р. С.В. Полякова було призначено директором шахти «Волинська» виробничого об’єднання «Торезантрацит». Цього ж року розпочав політичну діяльність, був обраний першим секретарем Торезького міськкому Компартії України. На прямих виборах до міської ради народних депутатів м. Торез Сергій Васильович був двічі обраний міським головою (1990, 1994).

Указом Президента України з грудня 1995 р. Сергія Васильовича призначено міністром вугільної промисловості. Цього ж року йому присвоєно І ранг державного службовця.

Під керівництвом С.В. Полякова вперше за роки незалежності була проведена реструктуризація вугільної галузі, повернена дотація в галузь, зупинено зростання боргу по заробітній платі. З липня 1996 р. призначений головою Донецької обласної державної адміністрації. За часів його керівництва вперше за роки незалежності було зупинено падіння промислового виробництва. Жителі міста підтримали Сергія Васильовича у 1998 р., обравши його народним депутатом України. У Верховній Раді України ІІІ скликання входив до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Упродовж усього скликання був секретарем цього Комітету. Входив до складу групи з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією. У 2003 р. Указом Президента України призначений міністром екології і в цьому ж році – міністром охорони навколишнього природного середовища. За керівництва Сергія Васильовича Міністерство вперше отримало власну будівлю і змогло провести ремонтні роботи, а також обладнати обласні управління та інспекції новим сучасним устаткуванням і технікою. Зокрема, вперше екологічні інспекції, що контролюють морську акваторію, отримали швидкохідні катери. У цей період Верховною Радою був ратифікований Кіотський протокол і продовжена робота після його впровадження. В результаті ефективне використання екологічного фонду допомогло вирішити не одну проблему в регіонах і на конкретних підприємствах. З квітня 2005 р. Сергій Васильович є головою наглядової ради ПАТ «КДЕЗ «Вугілля». Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, нагрудними знаками «Шахтарська слава» III і II ступенів.