СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Марчук Ярослав Семенович

Марчук

Ярослав Семенович

заступник голови правління нак «нафтогаз» (2009-2010), директор ДК «Укртрансгаз» (2006-2009), дійсний член Нафтогазової академії та Інженерної академії України

За значний особистий внесок у розвиток газотранспортної системи, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України» (2004). Ярослав Семенович – знаний фахівець нафтогазової галузі в Україні та за кордоном. Зокрема, за його безпосередньої участі вперше в Україні створена і розвинута система автомобільних газонаповнюючих компресорних станцій (АГНКС) в семи областях. Народився 1 травня 1950 р. у с. Великі Дедеркали Тернопільської області. У 1973 р. закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу і розпочав професійне становлення в Боярському лінійному виробничому управлінні об’єднання «Київтрансгаз», де послідовно обіймав посади від машиніста до головного інженера (1973–1986). Згодом призначений начальником виробничого відділу з експлуатації та будівництва АГНКС (1986–1988), начальником управління з виробництва та забезпечення паливними газами автомобільного транспорту ВО «Київавтогаз» ВО «Укргазпром». У 1995–1997 рр., 1998–1999 рр., 1999–2002 рр., 2003–2006 рр. очолював УМГ «Київтрансгаз»; у 1998–1999, 2006–2009 рр. – ДК «Укртрансаз».

Двічі обіймав посаду заступника голови правління НАК «Нафтогаз» (2002–2003, 2009–2010). Нині очолює об’єднаний профком УМГ «Київтрансгаз». Ярослав Семенович обраній справі присвятив сорок років свого життя, ніколи не зупинявся на досягнутому, у підвищенні професійної майстерності за мету ставив досягнення високих показників роботи. Зумів мобілізувати та скерувати потенціал колективу на вирішення головних завдань – впровадження у виробництво на об’єктах Київтрансгазу передових технологій з підвищення надійності, економічності та екологічності газотранспортної системи. За участю Я.С. Марчука побудовані та введені в експлуатацію магістральні газопроводи Уренгой-Помари-Ужгород, «Прогрес», Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Тула-Шостка-Київ, 19 АГНКС, Гребінківська компресорна станція (КС), реконструйовані Диканська та Роменська КС. Збудовано понад 70 газопроводів-відводів. Брав безпосередню участь у створенні системи комерційного обліку газу, диспетчерського контролю та керування об’єктів транспорту газу. За рахунок впровадження нових економічних агрегатів щорічно заощаджується 67,6 млн кубометрів газу. Ярослав Семенович – постійний учасник міжнародних конференцій та виставок з питань нафтогазової промисловості (Франція, Чехія, Англія, Польща, Туркменістан тощо). Брав учать у ділових зустрічах фахівців нафтогазової галузі з багатьма іноземними компаніями. Автор наукових публікацій з питань обліку, транспортування, зберігання та реалізації природного газу; забезпечення надійного функціонування об’єктів газотранспортної системи України та проблем її реновації. Має сім деклараційних патентів на винаходи, 8 рацпропозицій. Персональний член Міжнародної академії комп’ютерних наук та систем, член Європейської економічної комісії «Газовий центр» та Національної газової спілки України. Є головою Київського відділення благодійного фонду «Блакитна Магістраль». За вагомий особистий внесок у будівництво та введення в експлуатацію компресорної станції «Диканька» і газопроводу Хуст-Сату-Маре нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (2000, 2002). Почесний працівник Укргазпрому, нагороджений відзнаками Київської міської державної адміністрації, почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики України, ДК «Укртрансгаз», НАК «Нафтогаз України», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР (1983) та багатьма іншими. Життєве кредо Ярослава Семеновича складають чотири принципи: «Чесність, порядність, якість і професійність».