СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Марченко Антоніна Іванівна

Марченко

Антоніна Іванівна

Директор Департаменту співробітництва з питань транзиту і постачання природного газу НАК «Нафтогаз України», кандидат технічних наук

За вагомі особисті заслуги в розвитку паливної галузі, зміцнення енергетичного забезпечення держави, високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України» (2007). Завдяки професіоналізму, наполегливості, цілеспрямованості, відповідальності за доручену справу та невичерпному запасу енергії Антоніна Іванівна Марченко вирішує широке коло проблемних питань і завдань у справі співробітництва в розвитку паливно-енергетичного комплексу України та Російської Федерації, віддаючи роботі свій багатий досвід. Народилася 7 листопада 1947 р. в с. Максимівка Ічнянського району Чернігівської області. У 1970 році закінчила хіміко-технологічний факультет Київського політехнічного інституту, після чого поповнювала знання в аспірантурі. З 1982 р. є кандидатом технічних наук. Трудовий шлях розпочала інженером у Всесоюзному науково-дослідному та проектно-конструкторському інституті нафтохімії, згодом викладала у Київському політехнічному інституті, очолювала Київський центр підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів хімічної промисловості. У 1992 р.

була запрошена на роботу до Міністерства промисловості України. Через управління, яке очолювала Антоніна Іванівна, пройшли сотні підприємств, для яких після розпаду Радянського Союзу формували статутні документи, а потім готували їх до зміни форми власності через корпоратизацію та приватизацію. З січня 1999 р. працює в Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» на посадах заступника начальника Управління, заступника начальника Департаменту та директора Департаменту співробітництва з питань транзиту і постачання природного газу, який очолює донині. Від її вмінь та дипломатії часто залежить хід переговорних процесів з російськими «газовими монополістами» та, відповідно, наявність газу в оселях та на підприємствах, тепла в житлових приміщеннях, сировини для хімічних підприємств та металургійного комплексу. Антоніна Іванівна бере участь у семінарах і засіданнях робочої групи з торгівлі та транзиту, що проводиться в рамках Секретаріату Енергетичної Хартії, у роботі міжнародного енергетичного форуму «МЕФ-СНД», міжнародних конференціях, виступає з доповідями щодо покращення співпраці країн СНД в газовій галузі та інших актуальних питань. Як член Підкомісії з питань паливно-енергетичного комплексу Української частини Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії під керівництвом президентів України та Російської Федерації бере участь у її роботі, в роботі експертів Комітету з питань економічного співробітництва, координує діяльність щодо виконання довгострокової Програми економічного співробітництва між Україною та Російською Федерацією. А.І. Марченко – яскрава особистість, яка поєднує в собі високий професіоналізм, відданість роботі з чіткими моральними критеріями і чуйністю до людей, з любов’ю до рідної землі, щирих і працьовитих земляків. За сумлінну працю та значний особистий внесок у розвиток українсько-російських відносин в нафтогазовій галузі нагороджена багатьма нагородами та відзнаками, серед яких: почесні грамоти Президента України та Кабінету Міністрів України, орден святої великомучениці Варвари, відзнака «Ветеран Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», почесні грамоти Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та професійні відзнаки III, ІІ та І ступенів. З чоловіком Олександром Васильовичем виховала сина Валерія, нині радіє онукам. Життєве кредо: «Краса держави – людина».