СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Левіт Віктор Володимирович

Левіт

Віктор Володимирович

Генеральний директор ТОВ «ШБК «Донецькшахтопроходка», дійсний член Академії гірничих наук, доктор технічних наук, професор

За високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток вугільної промисловості присвоєно почесне звання «Заслужений шахтар України» (2002). Сила великого – у деталях. Підтвердженням є галузь шахтного будівництва, де без достеменного знання усіх виробничих процесів не обійтися. Віктор Володимирович Левіт здобув досвід власною наполегливою працею й надалі продовжує активне самовдосконалення. Народився 8 серпня 1951 р. у Донецьку. Перша робота – свердлувальник Донецького машинобудівного заводу імені 15-річчя ЛКСМУ. Навчався у Донецькому політехнічному інституті (1969-1974) за спеціальністю «Гірничий інженер-будівельник». Понад 30 років пропрацював у тресті «Донецьк­шахтопроходка», пройшовши всі щаблі професійного становлення, і в 1991 р. очолив найбільше в країні шахтобудівне управління – ШПБУ № 3. Під час роботи в тресті Віктор Володимирович брав безпосередню участь у будівництві оборонних споруд СРСР, вугільних шахт, промислових підприємств. Неодноразово керував швидкісними проходками вертикальних стовбурів, у тому числі на кращих шахтах України: імені О.Ф. Засядька та «Червоноармійська-Західна № 1».

Повний кавалер ордена «Шахтарська слава» В.В. Левіт у 2007 р. був призначений генеральним директором ВАТ «ГКХ «Спецшахтобуріння». Ця організація донині є монополістом в Україні з буріння шахтних стовбурів діаметром до 5 м. З 2010 р. – заступник, а з листопада 2011 р. і донині генеральний директор ТОВ «ШБК «Донецькшахтопроходка». Понад 60 років досвіду, сформовані традиції, висококваліфікований персонал зробили цю шахтобудівельну компанію потужною організацією, здатною виконувати весь комплекс робіт зі спорудження вугледобувних підприємств у ролі генерального підрядника. В.В. Левіт активно займається і науково-педагогічною діяльністю. Після захисту кандидатської (1993) та докторської (1999) ди­сертацій розпочав роботу у Донецькому національному технічному університеті. У 2001 р. на кафедрі будівництва шахт та підземних споруд очолив і успішно реалізує науковий напрям з геомеханічних основ технологій спорудження шахтних стовбурів, які забезпечують високий рівень екологічної безпеки та ресурсозбереження. Автор понад 140 наукових праць та 4 авторських свідоцтв, В.В. Левіт у 2003 р. отримав учене звання професора. Є членом вчених та експертних рад, бере участь у роботі відділення «Комплексне освоєння підземного простору» Академії гірничих наук України. Учасник численних нау­ково-технічних конференцій, зокрема міжнародних, науковий керівник і консультант п’яти кандидатських та однієї докторської дисертації. Професор Левіт є співавтором підручників для вищої школи «Руйнування гірничих порід вибухом», «Буріння стволів шахт та технічних свердловин», а також багатьох книг (останні з яких – «Нариси про метановугільну галузь» та «Нариси про антикризовий менеджмент»), монографій, фахових посібників та методичних рекомендацій. Його науково-технічні розробки широко застосовуються на шахтах Донбасу і отримали високу відзнаку держави. Так, за розробку і впровадження нових ресурсозберігаючих засобів кріплення і охоронних конструкцій капітальних виробок на основі геомеханіки системи «кріплення – породний масив», що забезпечують ефективну експлуатацію вугільних шахт України, йому присуджено звання лауреата Державної премії України у галузі науки і техніки (2002). Віктор Володимирович долучився і до громадського життя Донецька, нині входить до складу виконавчого комітету Куйбишевської районної ради. На життєвому шляху, у складній та відповідальній роботі його завжди підтримує надійний тил – родина: дружина, син, донька та онуки.