СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Ровт Олександр Семенович

Ровт

Олександр Семенович

Президент корпорації «IBE Trade Corp.», президент Благодійного фонду родини Ровт, почесний консул України у м. Сегед, кандидат економічних наук

За вагомий особистий внесок у зміцнення економічних зв’язків між Україною та Сполученими Штатами Америки, розвиток українсько-угорського співробітництва у гуманітарній та економічній сфері, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ (2007), ІІ (2009) та І (2012) ступенів. У житті можна підкорити будь-які висоти, та уміння повертатися до джерел, свого духовного начала, традицій праотців властиве не кожному. Олександр Ровт уже багато років проживає у Нью-Йорку, але серцем залишається на малій батьківщині – в м. Мукачеве Закарпатської області, де народився 23 липня 1952 р. З відзнакою закінчив середню школу, вищу освіту здобував у Львівському торговельно-економічному інституті на товарознавчому факультеті. У 1973 р. отримав диплом товарознавця вищої кваліфікації. В цей же час переїхав на постійне місце проживання до Угорщини і розпочав трудовий шлях у торговельній фірмі «Zoldert» у м. Будапешт.

Олександр Семенович, не змінюючи основного місця роботи, зумів пройти всі стадії професійного становлення: від продавця до керівника управління збуту цієї фірми тоді ще в Угорській Народній Республіці, у подальшому – начальника Головного управління плодоовочевої оптової торговельної мережі Угорщини. У цей період на собі переконався, що найважливішими складовими кар’єрного зростання є віра в обрану справу, постійна самовіддача і цілеспрямованість. У 1985 р. О.С. Ровт був направлений за робочим контрактом у США, де розпочав роботу у фірмі, що займається виробленням мінеральних добрив та їх реалізацією. Вже в 1991 р. Олександру Семеновичу вдалося самостійно відкрити підприємства подібного напрямку в Угорщині та Україні, які також займаються екологічними проектами, пов’язаними із промисловою специфікою основного бізнесу. У квітні 2009 р. успішно захистив кандидатську дисертацію. Окреме місце в діяльності О.С. Ровта, вихідця з України, посідає благодійна діяльність. Так, за його фінансової підтримки українські студенти отримали змогу навчатися в Угорщині та США, десятки громадян України лікувалися у клініках Угорщини, Ізраїлю та США. У 2005 р. Олександр Семенович заснував Благодійний фонд родини Ровт, який нині діє у Мукачевому. Кошти фонду спрямовані на розвиток медичної галузі, зокрема, було придбано 2 машини швидкої допомоги, постійно закуповуються необхідні медичні препарати та медикаменти. Особлива підтримка надається соціально вразливим верствам населення – ветеранам м. Мукачеве (оплачується лікування у санаторних закладах Закарпаття), вчителям міста (надання разової матеріальної допомоги), малозабезпеченим громадянам (організація благодійних обідів). З вересня 2008 р. Олександр Семенович є почесним консулом України у м. Сегед (Угорщина). За цей короткий час представництво організувало багато суспільних заходів за участі представників української національної меншини, надало юридичну й консульську допомогу українському населенню м. Сегед та прилеглих областей. За досягнення у сфері філантропії і добродійності на етапі становлення незалежності України О.С. Ровт був нагороджений премією «Людина року-2004» у категорії «Кращий міжнародний бізнесмен і меценат». Він єдиний іноземний громадянин, який є повним кавалером ордена «За заслуги». За внесок у зміцнення економічних, політичних і культурних зв’язків між угорським, українським та американським народами уряд Угорщини нагородив О.С. Ровта орденом «За заслуги» Золотого ступеня. Одружений, має двох синів. У вільний час займається лижним спортом та тенісом.