СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шейко Василь Миколайович

Шейко

Василь Миколайович

ректор Харківської державної академії культури

Доктор історичних наук, професор Заслужений діяч мистецтв України Член-кореспондент Національної академії мистецтв України Повний кавалер ордена «За заслуги»

Народився 9 травня 1942 р. в м. Охтирка Сумської обл. Після закінчення середньої школи вступив до Бєлгородського музичного училища, яке закінчив з відзнакою в 1963 р., набувши кваліфікацію «диригент оркестру народних інструментів, викладач дитячої музичної школи». Педагогічну діяльність В.М. Шейко розпочав у 1963 р. викладачем дитячої музичної школи, диригентом оркестру і солістом-баяністом в м. Волоконівка Бєлгородської області. З 1964 по 1968 рр. навчався у Харківському державному інституті культури (нині Харківська державна академія культури), який закінчив з відзнакою за спеціальністю «культурно-освітня робота». З 1968 р. навчався в аспірантурі Інституту історії СРСР АН СРСР, яку закінчив в 1971 р., захистивши кандидатську дисертацію.

Одночасно почав працювати у Харківському державному інституті культури. Обіймав посади старшого лаборанта, викладача, доцента, професора, завідувача кафедри, декана, проректора з наукової роботи. У 1986 р. Василь Миколайович створив кафедру історії та теорії культури, на якій виховав високопрофесійний творчий колектив, який складається переважно з талановитої молоді. Саме ця кафедра очолила новий напрям підготовки фахівців — гуманітарно-культурологічний. У 1989 р. В.М. Шейка було обрано на посаду ректора. Відтоді вищий навчальний заклад докорінно змінився, отримав статус академії і IV рівень акредитації, став одним із провідних центрів мистецько-культурологічної та бібліотечно-інформаційної освіти в Україні. В.М. Шейко автор понад 500 публікацій з проблем культурології, у тому числі майже 50 монографій, підручників, навчальних посібників: «Історія української культури», «Історія художньої культури», «Історія української художньої культури», «Культура. Цивілізація. Глобалізація», «Історико-культурологічні аспекти психоаналізу», «Формування основ культурології в добу цивілізаційної глобалізації (друга половина ХІХ—початок ХХІ ст.)», «Еволюція художніх і літературних об’єднань України: історико-культурологічний вимір», «Історія української культури», «Культура та цивілізація в історико-культурній думці України в добу глобалізації», «Філософія української національної ідеї та Микола Хвильовий: історико-культурологічний аспект» та ін. За ними навчаються студенти закладів мистецтва і культури. Василь Миколайович відомий фахівець та один із фундаторів наукової та навчальної галузі ? культурології. На сьогодні він також перший президент Української асоціації культурологів. Головна тема наукових інтересів В.М. Шейка ? історія та теорія культури, культурологія та інформаційна культура. Він має розгалужену наукову культурологічну школу. Під його керівництвом захистили дисертації десятки кандидатів і докторів наук. Він декілька років очолював Експертну раду з питань культурології та мистецтвознавства ВАК України. Визнанням наукових, мистецьких та педагогічних заслуг В.М. Шейка є обрання його дійсним членом Української Академії наук, Російської гуманітарної академії, Міжнародної академії інформатизації та неодноразові запрошення його для участі в міжнародних симпозіумах та читання лекцій у США, Великій Британії, Німеччині, Нідерландах, Данії, Болгарії, Угорщині, Словаччині, Польщі тощо, які були високо оцінені закордонними колегами. В.М. Шейко повний кавалер ордена «За заслуги», нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України.