СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Швець Михайло Васильович

Швець

Михайло Васильович

Голова постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, забезпечення прав громадян, свободи слова та інформації Луганської обласної ради VI скликання

Кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

Народився 13 серпня 1951 р. в м. Маріуполі Донецької області в родині робітника. Трудову діяльність розпочав у 1968 р. токарем машиномеліоративної станції тресту «Донбассводстрой». Після закінчення Луганського педагогічного інституту у 1973 р. працював учителем школи-інтернату в м. Петровське Луганської області. Службу в лавах Радянської армії проходив у Далекосхідному військовому окрузі. Після демобілізації працював в ДСО «Зеніт» та відділі спортивної та оборонно-масової роботи Луганського міськкому комсомолу. «Я завжди прагнув до того, щоб поруч зі мною по життю були бійці». Можливо, це прагнення і привело М.В. Швеця у серпні 1977 р. на службу в органи держбезпеки. У 1982 році був призначений начальником Новопсковського районного апарату КДБ.

Підрозділ забезпечував безпеку будівництва і експлуатації найбільшого газоперекачувального вузла газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, а також оперативні завдання в агропромисловому комплексі Новопсковського та Білокуракинського районів. Працюючи в органах держбезпеки, Михайло Васильович розумів, що без спеціальних знань неможливо працювати добре, тому він у 1986 р. закінчив Вищу ордена Червоного Прапора школу КДБ СРСР (Москва, РФ) за спеціальністю юрист. У 1988 р. призначений начальником Ровеньківського міськапарату КДБ. З 1991 року — заступник, а потім начальник спецпідрозділу із боротьби з корупцією та організованою злочинністю обласного управління, яке займалося виявленням схем розкрадання бюджетних коштів, злочинів у кредитно-фінансовій сфері, корупції в органах влади і управління, боротьбою з контрабандою. 1998–2000 рр. — заступник начальника Управління СБУ в Луганській області; 2000–2003 рр. — начальник Управління СБУ в Запорізькій області, потім — начальник Управління СБУ в Луганській області. Це був період напруженої роботи. Підрозділ працював з повною самовіддачею, майже цілодобово. Михайло Васильович, відповідно до вимог специфіки виконуваної роботи, в 2003 році здобув третю вищу освіту за фахом «економіст» у Запорізькому національному технічному університеті. З 2005 р. працював у Головному управлінні по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби Безпеки України. У грудні 2005 р. звільнений в запас за вислугою років у званні генерал-майора (2002). В даний час — генеральний директор про- мислово-будівельної компанії «Валмі», інвести-ційно-брокерської компанії «Лайф Дівіжен Україна», голова Луганської обласної асоціації ветеранів-співробітників спецпідрозділів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. За особливі заслуги у захисті державного суверенітету, у зміцненні обороноздатності та безпеки України М.В. Швець нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, медалями СРСР і України. Сумлінна праця Михайла Васильовича відзначена відомчими нагородами та знаками: почесним знаком СБУ, Хрестом Доблесті II ступеня. Крім нелегких службових обов’язків, М.В. Швець веде активну громадську роботу. Обирався депутатом Новопсковської районної, Ровеньківської міської рад, Луганської обласної ради народних депутатів I, VI скликань. Нині — голова постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, забезпечення прав громадян, свободи слова та інформації Луганської обласної ради VI скликання. Михайло Васильович особистість багатогранна. Він малює, пише вірші, які виконує під гітару на зустрічах з друзями. Одружений, має дорослого сина, внучку і онука.