СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Лапін Євген Васильович

Лапін

Євген Васильович

Перший заступник генерального директора ПАТ «Державна холдингова компанія «Титан України» народний депутат верховної ради україни IV, V скликань

Доктор економічних наук Заслужений працівник промисловості України

Успішний український промисловець і талановитий керівник Лапін Євген Васильович, досягнув високих результатів у своїй діяльності завдяки наполегливості й працьовитості. Народився 15 листопада 1950 року в с. Артемо-Растівці Тростянецького району на Сумщині в сім’ї робітника. Після закінчення 8 класів середньої школи у м. Тростянець продовжив навчання у Сумському машинобудівному технікумі. У 1976 році отримав диплом інженера-механіка за спеціальністю «Машини та апарати хімічних виробництв» у Сумському філіалі Харківського політехнічного інституту. За 40 років трудової діяльності Євген Васильович пройшов вражаючий шлях від слюсаря до голови правління одного з найпотужніших підприємств хімічної промисловості — ВАТ «Сумихімпром». Не завжди легко було колегам та співробітникам працювати поряд з лідером, життєвий девіз якого: «Якщо не ми, то хто? Якщо не зараз, то коли?». Очоливши у листопаді 1995 року ВАТ «Сумихімпром», Є.В. Лапін безпомилково обрав стратегію розвитку підприємства. За його ініціативою був проведений процес реструктуризації з метою виявлення та реалізації резервів у системі управління та розвитку багатопрофільного енергетичного комплексу.

Завдяки умілому керівництву були розроблені та втілені у виробництво нові марки збалансованих фосфорних міндобрив. За його безпосередньою участю розроблені інвестиційні проекти з реконструкції та модернізації основних перспективних виробництв, опрацьована програма технічного розвитку до 2015 року, зокрема, виробництва сірчаної кислоти та двоокису титану, що мають важливе значення для розвитку економіки України. Саме наполегливість Є.В. Лапіна сприяла впровадженню на підприємстві системи якості на відповідність міжнародного стандарту ISO 9001:2008 та системи екологічного управління відповідно до вимог ISO 14.001:2004. Це надало можливість розширити ринки збуту та досягти екологічної безпеки. Як талановитий керівник і організатор виробництва, Євген Васильович відрізняється аналітичним мисленням, зваженістю і далекоглядністю, конструктивним підходом у вирішенні повсякденних виробничих проблем. Постійний аналіз господарської діяльності, контроль за тенденціями і перспективами внутрішнього та зовнішнього ринку, переконлива комунікабельність стали запорукою успішного розвитку підприємства. Тому ВАТ «Сумихімпром» був і залишається підприємством, яке надає найбільше робочих місць, є лідером за відрахуваннями до місцевого бюджету.



Євген Васильович не сприймає слово «виживати», що часто вживається при обговоренні питань соціального розвитку та відпочинку. Для повноцінного життя колективу на підприємстві функціонують об’єкти соціальної сфери — санаторій-профілакторій «Олдиш», база відпочинку, поліклініка, дитячий оздоровчий табір «Зоряний». Здійснивши пілотний аналіз ресурсного потенціалу деяких провідних промислових підприємств країни, у 2006 році захистив докторську дисертацію, отримавши наукове звання доктора економічних наук. Автор 20 авторських свідоцтв, 11 патентів на винаходи, 30 рацпропозицій, 51 наукової публікації та 3 монографій. Вільно володіє французькою та англійською мовами. Нагороджений орденами «За заслуги» III ступеня, святого рівноапостольного князя Володимира» IV ступеня, орденським знаком «Слава на вірність Вітчизні», відзначений Почесними Грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, зокрема, Почесною грамотою Міжпарламентської Асамблеї країн СНД. Лауреат всеукраїнського рейтингу «Людина року» (2007). Вагомою для українського суспільства є і громадська діяльність Євгена Васильовича. У 2002 році обраний народним депутатом України IV скликання, а у 2006 р. — V скликання. Йдучи у Верховну Раду України, Євген Лапін не приховував, що його праця буде спрямована на стабілізацію реального сектора економіки, і перш за все — ВАТ «Сумихімпром». Першою блискучою перемогою його роботи у парламенті було виділення 140 млн. гривень дотацій аграріям на міндобрива вітчизняного виробництва при формуванні державного бюджету 2004 та 2007 років. Слід зазначити, що за час його перебування у Верховній Раді України підприємство працювало стабільно, направляючи до 80% виробленої продукції на внутрішній ринок. Тривалий час очолював міжпарламентську комісію по роботі з Республікою Білорусь, Сінгапуром та Кувейтом. Як громадський діяч, Євген Васильович постійно розширює коло своїх обов’язків. На сьогодні він є головою правління Сумської обласної організації роботодавців «Сумський регіон», членом президії Ради Федерації роботодавців України, президентом баскетбольного клубу Сумщини, членом президії Федерації баскетболу України, президентом благодійного фонду «За людей». Входить до складу колегії Міністерства економіки України та очолює комісію з розгляду бюджетних питань, створену при Кабінеті Міністрів України. Вміння всюди встигати, виділяючи головне, викликає щиру повагу, адже за власним переконанням Є.В. Лапіна: «У масштабних, серйозних справах другорядних речей не буває».

Сьогодні Євген Васильович працює на посаді першого заступника генерального директора ПАТ «Державна холдингова компанія «Титан України». Ідея створення холдингу народилася ще в стінах Верховної Ради України, а 2009 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України ВАТ «Сумихімпром» увійшло до складу холдингової компанії «Титан України». Окрім сумського підприємства, до холдингу увійшли «Кримський титан», Запорізький титаномагнієвий комбінат, Вільногірський та Іршанський рудники. На новій посаді постали інші питання та проблеми, пов’язані з перспективним плануванням, стратегією розвитку всього комплексу підприємств, розвитком міждержавних зв’язків у цій площині. Вирішуючи виробничі проблеми, виконуючи громадську діяльність, Євген Васильович встигає обдарувати любов’ю, теплом, увагою та ласкою кожного члена своєї великої родини — дружину, двох синів, трьох онуків і двох внучок.