СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Дробот Iван Iванович

Дробот

Iван Iванович

ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ ФІЛОСОФСЬКОЇ ОСВІТИ І НАУКИ НПУ ім. М.П. ДРАГОМАНОВА

Академік АН вищої школи України Доктор історичних наук, професор Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Заслужений діяч науки і техніки України

Відомий український історик, культуролог, бібліограф, педагог, організатор науково-педагогічної та видавничої справи Іван Іванович Дробот народився 18 січня 1951 року в селі Лук’янівка Таращанського району Київської області в селянській родині. Вищу освіту здобув у 1977 році, закінчивши з відзнакою історико-педагогічний факультет Київського педагогічного інституту імені О.М. Горького (нині Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова). Уся подальша трудова діяльність І.І. Дробота пов’язана з цим вузом. Тут він почав викладацьку діяльність, навчався в аспірантурі, захистив кандидатську дисертацію (1986). Згодом, крім викладацької і науково-дослідницької діяльності, займається адміністративною роботою, почергово обіймаючи посаду заступника декана дефектологічного та філологічного факультетів. З 1995 р. стає завідуючим кафедрою історії України. Протягом 1997-2002 рр. перебуває на посаді декана факультету української філології, з липня 2002 р. по квітень 2005 р. — проректор з гуманітарної освіти та соціальної політики.

З квітня 2005 р. працює на посаді проректора-директора — організатора, директора Інституту філософської освіти і науки, одночасно обіймає посаду завідувача кафедри історії та філософії історії Інституту філософської освіти і науки. Але, не дивлячись на значне педагогічне та адміністративне навантаження, Іван Іванович пріоритетом залишає науково-дослідну роботу. Як результат, у 2002 р. захищає дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук на тему «Державно-соборницька ідея в практиці українських суспільно-політичних сил еміграції та на західноукраїнських землях (1920—1930)». В лютому 2003 р. йому присвоєно звання професора. Коло наукових інтересів І.І. Дробота — історія України ХХ століття, проблематика Другої світової війни, української державної соборності, суспільно-політичної думки в Україні та міжнародного життя, проблеми гуманітаризації освіти, філософії історії та історії української культури. Цій тематиці присвячено понад 200 наукових праць І.І. Дробота, у тому числі монографії, навчальні підручники, посібники, наукові статті тощо. Засновник і керівник наукової школи «Історія української державності та суспільно-політичного життя в ХХ ст.». Під керівництвом професора І.І. Дробота підготовлено 2 докторів і 14 кандидатів наук. Він є головою докторської спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій за спеціальностями: «Історія України» та «Всесвітня історія», членом спеціалізованих вчених рад з філософії, культурології, релігієзнавства. Його плідна науково-педагогічна діяльність, сумлінна педагогічна праця неодноразово відзначалась державою і громадськістю: нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, медалями «Захиснику Вітчизни», «Ветеран праці»; має дві подяки Київського міського голови; нагороджений знаком Міністерства освіти і науки України «Петро Могила», має звання «Відмінник освіти України», відзначений Почесними грамотами Міністерства освіти і науки та Міністерства внутрішніх справ України; орденами святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня, орденом Святих Кирила і Мефодія, Святого Миколи Чудотворця Української Православної церкви Київського патріархату. Також Івана Івановича визнано кращим освітянином 2009, 2010 рр., лауреатом громадської акції «Флагмани освіти і науки України» (2010 р.), лауреатом Всеукраїнського проекту «Науковці України — еліта держави» (2010), лауреатом диплома «За віддане служіння Україні» (2011), багатьох інших нагород і відзнак.