СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


Шпенов Дмитро Юрійович

Шпенов

Дмитро Юрійович

Народний депутат України, голова підкомітету з питань судоустрою та статусу суддів Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, заслужений юрист України

Дмитро Юрійович народився 20 грудня 1978 р. у Харко­ві. Вищу освіту здобув в одному з найславніших юридичних вузів — Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю правознавство (2001 р.). Але не зупинився на досягнутому і отримав другу вищу освіту за спеціальністю фінанси у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна (2005 р.). Усвідомлюючи важливість практичного досвіду роботи, ще студентом Дмитро Юрійович пішов працювати юрисконсультом спочатку в АКБ «Укрсиббанк» (2000 р.), потім в ТОВ «ДОПР» (2001 р.). З 2007 року Д. Ю. Шпенов обіймає посаду директора Інституту стратегічних досліджень. Д. Ю. Шпенов веде активну громадську роботу. В 2006–2007 рр. його обрано депутатом Криворізької міської ради, а вже в 2007 р. — до Верховної Ради України шостого скликання. Обіймаючи посаду голови підкомітету з питань судоустрою та статусу суддів Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, Дмитро Юрійович завжди знаходиться в авангарді найбільш значних реформ законодавства України. Він активно працював над питаннями удосконалення статусу суддів та судоустрою, які розглядались у 2008 р. під час доопрацювання попередніх законопроектів «Про судоустрій», «Про статус суддів»; у 2010 р. під час розробки, доопрацювання та прийняття Закону судової реформи.



Під його керівництвом під час роботи підкомітету з питань судоустрою та статусу суддів були доопрацьовані законопроекти, що регулюють питання діяльності третейських судів, оскарження та виконання третейських рішень. Дмитро Юрійович є автором законопроекту «Про все­україн­ський референдум», спрямованого на забезпечення реалізації народовладдя у відповідності до Конституції України та виконання рішень, прийнятих на референдумі. Він співавтор законопроектів, пов’язаних не тільки з судовою системою України — це економічні, податкові питання, що хвилюють підприємців, і перерозподіл коштів екологічних фондів на користь місцевих бюджетів, і соціальні питання — законопроекти, які спрямовані на встановлення спеціального статусу міст, державне відзначення професії гірника тощо. На життєвому шляху його підтримують дружина і три доньки. Указом Президента України від 07.10.2010 Д. М. Шпенову присвоєне почесне звання «Заслужений юрист України» за вагомий особистий внесок у реалізацію державної правової політики, зміцнення законності та правопорядку, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод громадян.