Гуліч Марія Павлівна Завідувач лабораторії гігієни харчування державної установи «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМНУ», головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я з гігієни харчування Доктор медичних наук, професор. Авторитетний фахівець в галузі гігієни харчування, Марія Павлівна Гуліч народилася 13 січня 1946 р. Закінчила з відзнакою Київський медичний інститут за спеціальністю «Лікар-педіатр». У 1974–1982 рр. — молодший, 1982–1985 рр. — старший науковий співробітник, 1985–1997 рр. — завідувач лабораторії Київського науково-дослідного інституту гігієни харчування. З 1998 р. по теперішній час — завідувач лабораторії гігієни харчування державної установи «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМНУ». Марія Павлівна встановила особливості модифікуючої дії деяких харчових факторів на перебіг експериментального нітрозоанцерогенезу. Визначила нові ланцюги в механізмі біологічної дії вітаміну А. Одержала нові дані з механізму розвитку ерозій та виразки шлунку, викликаних дефіцитом вітаміну А в організмі. Керівник науково-дослідних програм і розробок, що стосуються однієї |
з найактуальніших проблем сучасної профілактичної медицини — попередження аліментарнозалежних хронічних неінфекційних захворювань, які обумовлені розбалансованим і нераціональним харчуванням. У 2009 р. розробила та представила до Європейського бюро ВООЗ в Україні проект «Національної стратегії профілактики хронічних неінфекційних захворювань, пов’язаних зі способом життя, харчуванням та фізичною активністю» та розробила український дизайн-проект «Вивчити фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань, пов’язаних з харчуванням і фізичною активністю у підлітків 13–15 років в умовах економічної кризи». З 2011 р. професор Марія Гуліч досягла вагомих наукових та практичних результатів для вирішення проблеми мікроелементозів в харчуванні населення та науковому обґрунтуванні можливості використання в ліквідації дефіциту макро- та мікроелементів в раціоні харчування продуктів, отриманих за допомогою нанотехнології. Під керівництвом Марії Павлівни лабораторія гігієни харчування вийшла на міжгалузеве та міжнародне співробітництво, в тому числі з Європейським бюро ВООЗ в Україні. Ініціатор та один із розробників проекту Закону України «Зміни до ЗУ «Про дитяче харчування» (2009). Співавтор розробки проекту «Концепції поліпшення забезпечення та якості харчування населення України» (2004). Автор 260 наукових праць, в т. ч. 2 монографій (у співавторстві), 12 робіт науково-методичного характеру, 11 патентів та авторських свідоцтв. Підготувала 4 кандидатів наук. З 1998 р. член Вченої ради та апробаційної ради ДУ «ІГМЕ ім. О. М. Марзєєва», з 2012 р. член спеціалізованої вченої ради Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ), член Вченої ради Інституту нанобіотехнології та ресурсозбереження. З 2000 р. — член комісії з питань гігієнічної регламентації хімічних та біологічних факторів МОЗ України; член експертної комісії ДУ «ІГМЕ ім. О. М. Марзєєва»; голова профільної комісії МОЗ України з розробки та впровадження нормативних документів в галузі гігієни харчування; член Комісії Кодекс Аліментаріус. Голова Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) Національного університету харчових технологій (2005–2006) та КНТЕУ (2013–2014). Життєве кредо Марії Гуліч: «Якщо я не за себе, то хто ж за мене. Якщо я тільки за себе, навіщо я?». Mariia P. GULICHMD, Prof.Head of Food Hygiene Laboratory, State Institution «O.M. Marzieiev Institute for Hygiene and Medical Ecology, NAMSU», Leading Free-lance Scientist of the Ministry of Health of Food Hygiene Ukraine. Fields of research: prevention of alimentation dependent chronic non-communicable diseases which are caused by unbalanced and poor nutrition. |