СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Сябер Микола Олексійович

Сябер

Микола Олексійович

Радник технічного директора ПАТ «Центренерго»

За значний особистий внесок у розвиток віт­чизняного електроенергетичного комплексу, високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України» (2009).
На початку свого професійного шляху в електроенергетиці М. О. Сябер керувався досвідом поколінь-засновників галузі, напрацьовуючи свої знання крок за кроком, сумлінно і наполегливо, щоразу гідно долаючи труднощі. Таке поважне ставлення до професії зробило його справжнім фахівцем, майстром та керівником, з якого беруть приклад прийдешні покоління. Народився Микола Олексійович 23 квітня 1935 р. у Чернігівській області. Ще в юнацькі роки, відчувши, як народжується і б’ється серце електростанції, як завдяки волі людини сили природи перетворюються у потужність електроенергії, він зрозумів, що залишиться в енергетиці назавжди. Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «Теплоенергетичні установки електричних станцій» і в 1957 р. розпочав трудову біографію. Робота періоду 1957–1973 рр. була пов’язана з енергетичною системою «Донбасенерго», історія якої почалася у 30-ті рр.,

і, по суті, відображає початок історії створення і розвитку енергосистеми України. Зростаючи у рівні майстерності та накопичуючи досвід у колі фахівців, пройшов інженерну науку, сприйняв системність та відповідальну точність виробничо-технічного відділу та зміг реалізувати накопиченні знання на посаді головного інженера Курахівської ДРЕС. В цей період були побудовані і введені в дію перші енергоблоки потужністю 200 МВт. Серед інших нововведень — удосконалення процесу сушки вугілля у млинах шляхом заміни гарячого повітря на суміш повітря з інертними газами, що значно підвищило надійність і безпечність технологічного процесу паливоподачі. Наполеглива праця та любов до своєї роботи відкривають двері до успіху і визнання. Так, з 1973 р. Микола Олексійович продовжив трудовий шлях у Головному виробничому управлінні Міністерства енергетики та електрифікації України, а з 1988 р. — у виробничому управлінні електростанцій і теплових мереж Міністерства. Знаючи передові технології у будівництві і експлуатації теплових електростанцій та маючи значний досвід роботи, у 1966 р. М. О. Сябер очолив управління головного енергетика нафтопереробного заводу «Барауні» в Індії та у 1990 р. направлений в Алжир для надання технічної допомоги в якості директора з експлуатації електростанції «Жижель». У подальшому, з 1992 до 1995 рр., він обіймав посаду заступника директора по науці спеціалізованого центру підготовки операторів «Енерготренінг» у м. Українка. Згодом очолював спочатку ДП, а потім ГАЕК «Центренерго» та раду Енергоринку. Все, що починав Микола Олексійович своїми руками, розумом та натхненням зростало, розвивалось і давало очікувані результати. У 2015 р. створене ним ПАТ «Центренерго» відзначило двадцяту річницю, а Микола Олексійович продовжує професійну діяльність на посаді радника технічного директора. За значний вклад в розвиток електроенергетичної галузі, багаторічну сумлінну працю М. О. Сябер удостоєний багатьох нагород, зокрема звань «Почесний енергетик СРСР», «Почесний енергетик України», «Заслужений енергетик СНД», «Заслужений енергетик України». Джерело любові, добра, душевного тепла, місце, де завжди підтримають у важкі хвилини для Миколи Олексійовича — родина. Дружина, Людмила Михайлівна, і двоє синів, Олексій та Дмитро. Згодом втіхою стали онук і три онучки, підростають дві правнучки. Кожний вимагає своєї часточки уваги й любові, і для кожного дідусь знаходить час та добре слово.