СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Рак Микола Миколайович

Рак

Микола Миколайович

Голова фермерського господарства «РОМ»

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний та культурно-освітній розвиток Черкаської області, вагомі трудові досягнення, високу професійну майстерність нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2014).
Турбота про добробут односельців — головне у житті Миколи Миколайовича Рака. Понад 20 років він очолює фермерське господарство «РОМ» — одне із кращих аграрних підприємств Черкащини. За його підтримки та особистої ініціативи реалізовані соціальні проекти. Тісно співпрацює з сільською громадою та опікується відродженням духовності на Черкащині. Народився 17 січня 1965 р. у с. Велика Севастянівка Христинівського району Черкаської області в сім’ї колгоспників. Хліборобські гени у родині — ще з діда-прадіда. Батько очолював тракторну бригаду, відзначений орденом Трудового Червоного Прапора та орденом Пошани, був для сина прикладом відповідальності та любові до рідної землі.

З 1983 по 1985 рр. Микола Миколайович проходив службу в армії, є учасником бойових дій в Афганістані. У 1987 р. закінчив Уманський технікум механізації, отримав фах інженера-механіка. Професійний шлях почав головним інженером колгоспу ім. Щорса Городищенського району, з 1990 р. працював інженером із газифікації в КСП «Великосевастянівське». Під час перебудови в Україні та переходу на ринкові відносини Микола Миколайович вирішив заснувати власне господарство. Завдяки працелюбності та енергійності реалізував задумане — з 1995 р. працює головою фермерського господарства «РОМ». Господарство спеціалізується на рослинництві — озимій пшениці, кукурудзі, ярому та озимому ячменю, соняшнику. Вирощують також технічні культури — сою, озимий ріпак. Для досягнення ефективності та інтенсивності господарювання, згадує Микола Миколайович, він не боявся вчитися «методом проб і помилок», відвідував виставки та семінари, консультувався зі спеціалістами. Результатом зусиль стала тісна співпраця із науковцями та фірмами, що не тільки забезпечують усім необхідним, але й інформують про нові досягнення в аграрній науці. За період керівництва М. М. Рака господарство «РОМ» розширилось з 46 гектарів до 858 гектарів орної землі. Підприємство орендує та успішно розвиває потужності, створені у 1969 р., зокрема, комплекс будівель і споруд для розведення свиней, критий тік зі стаціонарними складами, тракторний стан з боксами

для техніки та підсобними приміщеннями, склад паливно-мастильних матеріалів. За цей час придбано необхідну сучасну техніку для вирощування сільськогосподарських культур, в тому числі іноземного виробництва: 2 комбайни — CLAAS Lexion 760, CASE Ш AF 5088, трактор — DEUTZ-FAHR Agrotron Х720. Микола Миколайович згуртував професійний колектив. Створені високооплачувані робочі місця, що є мотивацією для місцевих жителів працювати на рідній землі і не шукати роботи за кордоном. Підприємство має підтримку на всіх рівнях державної влади і місцевого самоврядування, адже його голова Микола Рак думає не лише про прибуток господарства, а й про покращення життя односельців. Щороку фермерське господарство «Ром» славиться багатими та щедрими врожаями. Запорукою успіху є ефективність та інтенсивність аграрного виробництва, якісне насіння, а також копітка обробка полів. Микола Рак надає перевагу пшениці миронівської селекції. Досвід показує, що вона краще пристосована до природно-кліматичних умов Черкащини. Щодо інших культур, обирає імпортний насіннєвий матеріал, що вирізняється високою врожайністю, стійкістю до шкідників та іншими корисними якостями. Микола Рак проявив себе не просто професійним керівником, а й гнучким організатором виробництва, який вміє обрати оптимальний час для обробки ґрунту, внесення добрив. У 2012 р. без відриву від виробництва Микола Миколайович закінчив Національний університет біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва». Цікавиться розвитком нових технологій, які успішно впроваджує у фермерському господарстві «Ром». Крім виробничих питань, Микола Миколайович значну увагу приділяє соціально-культурному розвитку рідного села Велика Севастянівка. За його ініціативи та меценатської підтримки проведено капітальну реконструкцію Обеліску Слави, обладнано Алею Слави, присвячену фронтовикам, які повернулися до села живими — унікальний проект чи не єдиний у всьому СНД. До 200-річчя з дня народження славетного земляка Тараса Шевченка закладено парк, встановлено погруддя Великого Кобзаря. Надає адресну допомогу пенсіонерам, хворим людям, іншим односельцям, які опинилися у скрутному становищі. У колі опіки знаного у районі фермера та мецената — школа, медична амбулаторія, сільська церква.

Реконструював Будинок культури на 700 місць, де часто проводяться концерти місцевих жителів, відкриваються художні таланти односельців. Для школи придбав сучасні інформаційні технології та обладнав спортивний майданчик. Авторитетний аграрій здобув повагу у земляків: депутат Христинівської районної ради VI скликання (2010–2015), голова ради громадських організацій «Асоціація фермерів та приватних землевласників Христинівського району Черкаської області» та «Воїнів-прикордонників Христинівського району Черкаської області». За сумлінну працю неодноразово відзначався Подякою Президента України, грамотами Міністерства аграрної політики та продовольства України, Черкаської обласної державної адміністрації, Христинівської райдержадміністрації та районної ради. За заслуги перед Українською Православною Церквою нагороджений орденом Іллі Муромця ІІ ступеня та орденом святого Миколи Чудотворця. Має велику сім’ю: дружину Аллу Дмитрівну, чотирьох доньок — Катерину, Анну, Лілію, Ольгу та сина Олександра, який продовжує хліборобську династію. Людина, яка займається улюбленою справою, вміє долати перешкоди, досягати позитивних результатів, запалювати енергією інших. Високі виробничі показники господарства «РОМ» та професійні досягнення Миколи Миколайовича підтверджують, що добробут держави починається із достатку найменшої територіальної громади, і великий вплив на позитивні зміни у суспільстві здійснюють особистості, які беруть на себе відповідальність за оточуючих.