СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шпак Ярослав  Федорович

Шпак

Ярослав Федорович

президент асоціації «Паливно-енергетичний комплекс Львівщини», Директор приватного підприємства «ПРОЕКТ-БУД»

За значний особистий внесок у?розвиток віт­чизняного електроенергетичного комплексу, високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України» (2009).
Народився 26 лютого 1938 р. у с. Озерна Зборівського району Тернопільської області. Підлітком захоплювався електрикою, вражали масштаби її функціонування. У 1961 р. закінчив факультет електрифікації Львівського сільськогосподарського інституту (нині — Львівський національний аграрний університет). Перші кроки в опануванні професії зробив в Західноукраїнському філіалі «УкрНДІпросіль­електро». Обіймаючи посади інженера, а згодом старшого інженера-електрика, розробляв проекти електрифікації сільських районів на Хмельниччині та Вінниччині. З 1964 р. — начальник виробничо-технічної служби Червоноградських електричних мереж, потім — начальник Червоноградського району електричних мереж енергетичного управління «Львівенерго». Упродовж 1971–1974 рр. — головний інженер Івано-Франківського підприємства електричних мереж. З 1974 до 1983 рр. — заступник головного інженера з

електротехнічної частини ВЕО «Львів­енерго». Контролював надійність роботи Бурштинської та Добротвірської теплових електростанцій, пізніше Рівненської АЕС, електромереж 5 областей України напругою 0,4–750 кВ. Ярослав Федорович брав участь у будівництві першої у Європі міждержавної електропередачі 750 кВ Вінниця (Україна)-Альбертірша (Угорщина). Всі поставлені завдання були виконані, за що нагороджений у 1979 р. орденом Дружби народів. З 1983 по 1986 рр. — головний інженер, а з 1986 до 1995 рр. — генеральний директор ВЕО «Крименерго». За цей час запущені в експлуатацію Кримська сонячна станція та вітроустановки. У 1986 р. удостоєний ордена Трудового Червоного Прапора. З 1995 по 2001 рр. — голова правління, а з 2001 по 2010 рр. — голова спостережної ради ПАТ «Львівобленерго». З 2008 р. є президентом асоціації «Паливно-­енергетичний комплекс Львівщини». Асоціація сприяє розвитку ПЕК Львівської області з розширеним використанням місцевих, вторинних ресурсів, відновлювальних та супутніх джерел енергії, підтримує наукові дослідження з проблемних питань, впроваджує заходи зниження витрат та екологічно чистих технологій. Основний акцент діяльності Ярослава Шпака — розробка проектів енергетичних об’єктів із застосуванням відновлюваних джерел енергії. Брав безпосередню участь в реалізації проектів Самбірської сонячної електростанції та вітроелектростанції «Старий Самбір 1» (Львівська область), сонячної електростанції «Старі Богородчани 1» (Івано-Франківська область). З альма-матер Ярослава Федоровича по­в’язує співпраця в напрямі нових альтернативних джерел енергії та використання аграрного потенціалу в паливно-­енергетичному балансі регіону. У родині Ярослава Шпака сформувалася династія енергетиків: один із двох синів та один із п’ятьох онуків пішли шляхом батька й дідуся. З оптимізмом дивиться в?майбутнє, керуючись висловом: «Ще й на нашій вулиці буде свято».