СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Романюк Роман  Сергійович

Романюк

Роман Сергійович

Народний депутат України, Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя

За вагомий особистий внесок у розробку правової бази, становлення та розвиток місцевого самоврядування України, високий професіоналізм Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України» (2000).
Розбудова правової держави, формування правової культури співвітчизників, вірність закону і справедливості — принципи, що визначають ціннісні орієнтації Романа Романюка, становлять його життєву позицію. Народився 18 жовтня 1961 р. у м. Чернівці. Правду життя пізнав із дитинства, бо виріс у Оршівському дитячому будинку «Ромашка». Роки, проведені у дитбудинку, загартували волю, зміцнили характер. Згодом навчався у Чернівецькій школі-інтернаті, педагоги якої виховували вміння досягати мети, якою б недосяжною вона не здавалася. Після школи служив у армії. У 1988 р. Роман Сергійович закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Правознавство». На вибір професії юриста вплинув авторитет першого міністра внутрішніх справ України, генерала армії А. В. Василишина, який опікувався ним як батько. Трудову діяльність розпочав у 1988 р., обій­мав керівні посади в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування Києва. У 2004 р. закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, здобувши кваліфікацію магістра державного управління. З 1997 до 2007 рр. — заступник начальника, начальник Управління взаємодії з судами, правоохоронними органами та органами юстиції виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). У 2004 р. заснував і очолив Фонд правоохоронних органів столиці. У 2009 р. був обраний головою політичної партії «Нова країна», у 2010 р. — членом політ­ради політичної партії «УДАР (Український Де­мократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Як депутат Київської міської ради VI скли­кання, входив до складу комісії з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики. З 2012 по 2014 рр. — народний депутат України VII скликання, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя. З 2014 р. Романюк Роман Сергійович — народний депутат України VIII скликання, обраний за списком політичної партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА», безпартійний. Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, голова підкомітету з питань правового статусу Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та їх членів.


Автор понад 20 законопроектів, більшість з яких спрямована на вдосконалення діяльності судової гілки влади та кримінально-процесуального законодавства. Керівник робочої групи з питань опрацювання проектів Закону України «Про відновлення довіри до судової системи України». Основна мета розробки законопроекту — підвищення авторитету судової влади України та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності і справедливості шляхом проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасового посиленого заходу з використанням існуючих процедур розгляду питань про притягнення суддів судів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посади у зв’язку з порушенням присяги з метою викорінення та недопущення в майбутньому корупції в системі судів загальної юрисдикції. У процесі підготовки законопроекту взяли участь експерти Ради Європи та спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи пан Й. Шокенброк. Роман Сергійович також входив до складу робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», поданого Президентом України та прийнятого Верховною Радою України у лютому 2015 р. Також було подано 19 поправок до даного законопроекту, які стосувалися правого статусу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів Украї­ни, адміністративних посад в судах загальної юрисдикції, порядку обрання на посаду судді безстроково, дисциплінарної відповідальності суддів. З квітня 2015 р. згідно Указу Президента України Р.С. Романюк входить до персонального складу Ради з питань судової реформи, яка була створена 27 жовтня 2014 р. як консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Автор статей щодо реформування судової системи, удосконалення законодавства про судоустрій, а також коментарів до проектів законів та законів України, які стосуються реформування та удосконалення судової гілки влади. Щороку Роман Сергійович знаходить вільний час для того, щоб відвідати рідну Буковину, де постійно опікується дитячим будинком «Ромашка». Вихованці «Ромашки» щиро називають його «татко Роман». Нагороджений відзнаками Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України. Удостоєний ордена святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ та ІІ ступенів, ордена святого апостола Анд­рія Первозванного.