СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Мормило Яков  Михайлович

Мормило

Яков Михайлович

Головний конструктор державного підприємства «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова»

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2014).
Генератор нових ідей і талановитий керівник, Яков Михайлович Мормило спонукає до самовіддачі і творчості колектив, що забезпечує підприємству лідируючі позиції у високоякісних розробках і впровадженні нових технологій. Народився 6 серпня 1975 р. у с. Куньє Ізюм­ського району Харківської області. Вищу освіту здобув на факультеті транспортного машинобудування Харківського політехнічного інституту за спеціальністю «Автомобіле- і тракторобудування». Трудовий шлях Якова Михайловича тісно пов’язаний з державним підприємством «Хар­ківське конструкторське бюро з машинобуду­вання імені О. О. Морозова» («ХКБМ»), де почав пра­цювати з 1997 р. інженером-конструктором. Нині обіймає посаду головного конструктора.

Славнозвісне підприємство спеціалізується на розробці та виробництві бронетанкової техніки. Крім того, займається конструюванням і виготовленням інженерної техніки, розробкою високотехнологічних засобів навчання для бойових броньованих машин, різноманітної цивільної продукції, включаючи обладнання для металургійної промисловості, спецтехніку на важкій гусеничній базі тощо. Яков Мормило — науковий керівник розробки бронетранспортера на всіх етапах його створення. Запропонував і обґрунтував кінематичну схему і конструкцію підвіски для перспективного виробу. Брав участь у проведенні дослідних та експериментальних робіт зі створення ходової частини, розробив конструкторську документацію дослідного зразка і її впровадження у серійне виробництво. Розробив основні напрямки створення силової установки і окремих складових для забезпечення високих характеристик рухомості та надійної експлуатації бронетранспортера в умовах пустелі і високих температур навколишнього середовища. Запропонував вибір вітчизняного двигуна та систем живлення повітрям і ежекційну систему охолодження. За комплексом показників силові установки БТР-4Е є одними з найкращих серед аналогів. Головний конструктор Яков Михайлович Мормило науково обґрунтував основні положення виготовлення складових БТР за комплексними показниками якості і ціни. Розробив програми попередніх та державних випробувань. Брав участь в організації робіт з впровадження бронетранспортера в серійне вироб­ництво. У співавторстві написав роботи «Аналіз сучасних тенденцій розвитку конструкцій силових установок моноблочного типу для колісних бойових броньованих машин», «Комплексне дослідження залежності ефективності теплообміну в системі охолодження від варіювання вхідних величин у широкому робочому діапазоні методами кінцево-елементного моделювання», «Аспекти розвитку легкоброньованих машин з колісною формулою 4x4», «Системи випуску відпрацьованих газів об’єктів легкоброньованої техніки», «Аналіз сучасних тенденцій розвитку конструкцій силових установок моноблочного типу для колісних бойових броньованих машин» та інші. За багаторічну, сумлінну та плідну працю, високий професіоналізм, значний особистий внесок у створення бронетехніки, творчі успіхи підприємство неодноразово відзначало Якова Мормила подяками. За високопродуктивну працю оголошено подяку також з нагоди Дня танкіста. Життєве кредо Якова Михайловича: «Не роби іншому те, що було б неприємно самому тобі».