СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Чернишов Сергій  Олександрович

Чернишов

Сергій Олександрович

Голова фізкультурно-спортивного клубу «Хімік» одеського припортового заводу, віце-президент Федерації каное України

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України» (2012).
У спорті, як у жодній іншій сфері, найкраще проявляється результат роботи, що є відображенням докладених зусиль — як спортсмена, так і тренера. Радість від досягнення вершини, щастя перемоги з обох сторін знайоме Сергію Чернишову. Народився 13 жовтня 1962 р. у с. Павлівка Арцизького району Одеської області. Дитинство в сільській місцевості було насиченим та активним, що сприяло непоганій спортивній формі навіть без професійної підготовки. У 13 років з батьками переїхав до м. Кілія. Деякий час займався боротьбою, однак у цьому виді спорту себе не бачив. На запрошення друга у 1976 р. розпочав заняття греблею. Перший тренер — Сергій Григорович Якубський. Незважаючи на відсутність спеціалізованої школи і бази для тренувань, юнаки під керівництвом тренера почали вигравати першості області. Перемога за перемогою, Сергій Олександрович прийшов у великий спорт: виступав у другій та першій збірних СРСР.

Майже всю спортивну кар’єру тренувався у Миколи Сергійовича Іващенка, в останні роки — у Віктора Павловича Полякова. У 1987 р. закінчив теплоенергетичний факультет Одеського політехнічного інституту, заочно — Одеський педагогічний університет, здобувши фах викладача фізичного виховання. Трудову діяльність розпочав паралельно з навчанням, з 1982?р. працював інструктором по спорту в Одеському обласному спортивному комітеті. З 1988 р. — робота на Одеському припортовому заводі (ОПЗ), з 1989 р. — директор ДЮСШ з греблі при профкомі ОПЗ. З 1994 р. обіймає посаду голови фізкультурно-спортивного клубу «Хімік». Більш ніж 10 років клуб посідає перше місце за спортивними досягненнями в Одеській області. За період тренерської діяльності Сергій Олександрович підготував олімпійського чемпіона Юрія Чебана, трьох заслужених майстрів спорту. У 2011 р. волейбольна команда «Хімік», яка входила до складу ФСК «Хімік», виборола чемпіонство України. Напрями діяльності ФСК «Хімік» — оздоровлювальна робота у цехах заводу і спортивна робота з дітьми з греблі на байдарках і каное, з вільної боротьби, шахів. З 1995 р. С.О. Чернишов — президент Одеської обласної федерації греблі, з 2005 р. — віце-президент Федерації каное України, з 2012 р. — член НОК України. Роки, проведені Сергієм Олександровичем у спорті, не проминули без відзнак: він є майстром спорту СРСР міжнародного класу, переможцем командного Чемпіонату СРСР 1984 р. (каное-двійка, естафета 4 500 м), срібним призером Чемпіонату СРСР (каное-двійка 500 та 1000 м), бронзовим призером Кубка СРСР 1984 та 1987 рр., срібним призером Кубка СРСР 1983 р. За вагомі досягнення у 2002 р. відзначений Грамотою Кабінету Міністрів України. Одружений, має сина. У планах — підготувати, як мінімум, ще одного олімпійського чемпіона, адже нині багато талановитої молоді, з якою є над чим працювати.