СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Терещенко Валерій  Іванович

Терещенко

Валерій Іванович

Професор кафедри фізичного виховання і спорту Національного університету державної податкової служби України, кандидат педагогічних наук

За вагомий особистий внесок у?зміцнення законності та правопорядку, боротьбу зі злочинністю, захист економічних інтересів України присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» (2008).
Перемог на життєвому шляху Валерія Івановича Терещенка багато. Чотириразовий чемпіон першості ВЦРПС з десятиборства, чемпіон Украї­ни, володар кубка України з десятиборства. Народився 7 травня 1941 р. у с. Арково Олександрівського району Сахалінської області у сім’ї військового лікаря. Виховувався у спартанському дусі. Навчаючись в Шосткінському хіміко-технологічному технікумі, займався спортом. Чемпіон Сумської області з фехтування та легкої атлетики. У 1961 р. працював апаратником на хімічному заводі. У 1966 р. закінчив спортивний факультет Київського державного інституту фізичної культури, у 1964 р. включений до збірної України з десятиборства. З 1966 до 1972 рр. — старший тренер з легкої атлетики спортивного клубу «Метеор» Південного машинобудівного заводу м. Дніпропетровськ. З 1972 до 1980 рр. — старший викладач Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту.

Упродовж 1980–1997 рр. — доцент кафедри фізичного виховання Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана. З 1997 р. очолив кафедру фізичного виховання і спорту Національного університету державної податкової служби України, з травня 2010 р. — професор кафедри. Автор понад 200 наукових та навчально-методичних робіт, отримав 18 свідоцтв на винаходи, опублікував 3 монографії, 16 навчальних посібників. Наукові інтереси Валерія Івановича — педагогічні проблеми тренування легкоатлетів. Підготував понад 20 спортсменів високого класу: учасників Олімпійських ігор, чемпіо­натів світу та Європи, володарів та призерів кубка Європи, чемпіонів та призерів всесвітніх студентських універсіад, чемпіонів України. Серед них Роман Щуренко та Денис Юрченко — бронзові призери Олімпійських ігор, Олександр Юрков — дворазовий переможець кубка Європи з десятиборства, Сергій Блонський та Володимир Щатковський — срібні призери кубка Європи з десятиборства в командному заліку, Володимир Михайличенко — срібний призер Всесвітньої студентської Універсіади з десятиборства, Юлія Акуленко — переможець кубка Європи з семиборства. У здобутку Валерія Івановича — понад 50 нагород та відзнак, зокрема, почесне звання «Заслужений тренер України», Почесна грамота Верховної Ради України, почесні грамоти Міністерства освіти і науки України, Державної податкової служби України, «Відмінник освіти України», «Ветеран праці», відзнака «За бездоганну службу» III ступеня, нагрудний знак «Петро Могила», «Гідність та честь». Радник Податкової служби першого рангу. Має чудову сім’ю. Дружина Лариса Олександрівна — професор, кандидат економічних наук. Син — Олександр, доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, майстер спорту з плавання. Онучка Аліна — слідчий, старший лейтенант податкової міліції, кандидат в майстри спорту з карате, чемпіонка України. Життєве кредо: Головне — серцем не старіти, а розпочату справу «доспівати».