СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Месаблішвілі Нугзар  Ревазович

Месаблішвілі

Нугзар Ревазович

Тренер-викладач з дзюдо

За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, професіоналізм та досягнення високих спортивних результатів присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» (2009).
В житті Нугзара Месаблішвілі перетнулися кордони Грузії та України, однак найвизначніші перемоги та устремління пов’язані саме з нашою державою — щоб національний гімн звучав для українських чемпіонів із дзюдо. Народився 12 червня 1964 р. у м. Ахмета (Грузія). У восьмому класі захопився дзюдо і на час закінчення школи вже був чемпіоном міста. Тоді й поставив перед собою мету: стати чемпіоном Європи і світу. У віці 20 років уже був багаторазовим чемпіоном з дзюдо, самбо, національної боротьби Грузії «Чідаоба», третім призером СРСР із самбо (м. Клайпеда, Латвія). Доленосним виявився період служби в армії, яку проходив в Україні з 1984 до 1986 рр. Постійно тренувався, тож був скерований армійським керівництвом готуватися до змагань. Через півроку став чемпіоном України, переможцем кількох великих турнірів, у 1985 р. — чемпіон спартакіади України, чемпіон міжнародного турніру група «А» «Дружніх армій» СРСР у вазі 71 кг.

Після армії здобув вищу освіту в Національній академії внутрішніх справ України, бо мріяв боротися зі злочинністю. Потім працював в органах внутрішніх справ Київської області інспектором інспекції у справах неповнолітніх. Н. Р. Месаблішвілі досяг висот у спорті: триразовий чемпіон світу з дзюдо серед майстрів, чемпіон Європи з дзюдо, чемпіон СРСР з дзюдо серед молоді до 22 років, чемпіон світу з самбо серед клубів, чемпіон СРСР з самбо і дзюдо МВС СРСР, багаторазовий чемпіон України з дзюдо і самбо, володар Кубка України з дзюдо і самбо, чемпіон Першого національного чемпіонату України з дзюдо. Чемпіон Першого чемпіонату України з боротьби «Кураш», другий призер Чемпіонату Європи (Греція, 2004), третій призер Чемпіонату світу (Узбекистан, 2005) з боротьби «Кураш». Упродовж 1985–1995 рр. виступав за збірну Украї­ни з дзюдо. У 1993 р., коли Україна вперше взяла участь як самостійна країна у чемпіонаті Європи (Греція), як капітан команди був удостоєний права нести жовто-блакитний стяг на відкритті чемпіонату — вперше в історії дзюдо в Україні. Нугзар Ревазович тренер вищої категорії, володар V дану, підготував близько 20 майстрів спорту, багатьох чемпіонів України з дзюдо, учасників чемпіонатів Європи і світу з дзюдо, чемпіонів і призерів кубків Європи і світу. Серед вихованців — перша і поки єдина чемпіонка світу з боротьби «Кураш» Галина Коваль; другий призер світу з самбо Марія Скора. Учні Н. Р. Месаб­лішвілі входять до збірної команди України з дзюдо: Д. Бережний, Д. Сагалова, А. Лесюк, Р. Месаблішвілі, О. Качалов, М. Сагалов. Захоплення дзюдо передалося дітям Нугзара Месаблішвілі: Резо — майстер спорту з дзюдо, чотириразовий чемпіон України з дзюдо і самбо, боротьби «Кураш», учасник чемпіонатів світу і Європи з дзюдо; Темур — майстер спорту з дзюдо, чемпіон та призер міжнародних турнірів; Марія — багаторазова чемпіонка Києва та України з дзюдо серед дівчат, кандидат у майстри спорту. На сьогодні мета шанованого тренера — виховати великих чемпіонів, здобути з учнями олімпійські медалі, прославивши українських дзюдоїстів у світі.