СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Колупаєв Євгеній  Федорович

Колупаєв

Євгеній Федорович

Державний тренер штатної збірної команди України з біатлону Міністерства молоді та спорту України

За вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту, досягнення високих спортивних результатів на чемпіонатах Європи та світу з біатлону 2008 року (дві бронзові медалі на чемпіонаті світу Оксани Хвостенко та срібні призерки на чемпіонаті світу в жіночій естафеті Віта та Валентина Семеренко, Оксана Хвостенко, Оксана Яковлева) нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2008).
Життєве кредо Євгенія Федоровича «Голов­не в житті — спорт». Українські спортсмени під керівництвом Єв­генія Колупаєва вибороли не одне чемпіонство. За період тренерської діяльності він доклав чимало зусиль до розвитку біат­лону, підготовки спортсменів високого класу, підвищення спортивного авторитету України на міжнародній арені. Народився 29 вересня 1953 р. у с. Бондя Кірово-Чепецького району Кіровської області (Росія). У 1972 р. переїхав до України, де став студентом спортивного факультету Київського державного інституту фізичного виховання і спорту. Диплом тренера-викладача з біатлону отримав у 1977 р.

Початком трудової діяльності стала робота тренером-викладачем у Київському спортивному клубі «Схід». Упродовж 1993–2002 рр. працював старшим тренером молодіжної збірної команди України з біатлону в Респуб­ліканській ШВСМ із зимових видів спорту, а також у Центральному органі виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту. Згодом був призначений головним тренером штатної збірної команди України з біатлону Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. З 2010 р. обіймає посаду державного тренера штатної збірної команди України з біатлону. Євгеній Федорович — майстер спорту з біатлону, майстер спорту з лижних гонок, чемпіон СРСР з біатлону. Результатами його роботи як тренера стали здобуті на чемпіонатах світу з біатлону: бронзова медаль Андрія Дериземлі у 2007 р. (м. Антхольц, Італія); одна срібна та дві бронзові медалі у 2008 р. (м. Остерсунд, Швеція); дві бронзові медалі у 2011 р. (м. Ханти-Мансійськ, Росія); одна бронзова нагорода в 2012 р. (м. Рупольдинг, Німеччина); одна золота, одна срібна, три бронзові медалі у 2013 р. (м. Нове Мєсто, Чехія). На ХХ зимових Олімпійських іграх 2006 р. у Турині (Італія) Лілія Єфремова здобула бронзову медаль, на ХХІІ зимових Олімпійських іграх 2014 р. у Сочі (Росія) Віта і Валентина Семеренко, Юлія Джіма та Олена Підгрушна здобули золоту медаль у естафетній гонці, Віта Семеренко здобула бронзову медаль у спринтерській гонці. Підхід до роботи характеризує Є. Ф. Колупаєва як професійного тренера, який постійно працює над удосконаленням власних результатів. У професійній діяльності використовує нові методики провідних фахівців світу з біат­лону, аналізує досягнення та нові методи тренувань провідних спортсменів. Слідкує за підвищенням спортивної майстерності своїх вихованців, має заслужений авторитет серед тренерів та спортсменів. Входить до складу виконавчого комітету президії Федерації біатлону України. За підготовку Андрія Дериземлі — чемпіо­на світу серед юніорів, присвоєно почесне звання «Заслужений тренер України» з біатлону. За досягнення високих спортивних результатів, підготовку призерів XX зимових Олімпійських ігор у Турині (Італійська Республіка), піднесення міжнародного престижу України відзначений почесним званням «Заслужений працівник фізичної культури і спорту Украї­ни». Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, удостоєний звання «Почесний працівник фізичної культури та спорту».