СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Фортус Геннадій Вадимович

Фортус

Геннадій Вадимович

Художній керівник Запорізького академічного обласного театру юного глядача

За вагомий особистий внесок у державне будівництво, утвердження конституційних прав і свобод громадян, соціально-економічний і духовний розвиток України присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» (2006).
Глибоке проникнення в сутність драматичного твору, відкриття та сценічне відображення психологічних мотивів героїв, ретельна робота з акторами — індивідуальні риси творчого почерку Геннадія Фортуса. Саме через них майстер намагається розкрити зміст і стильову ознаку сценічного твору. Народився 19 травня 1955 р. у м. Запоріжжя. Професійний шлях Геннадія Вадимовича пов’язаний з творчістю та організаційною діяльністю: керував естрадним ансамблем, палацом культури, дитячим драматичним колективом. У 1976–1980 рр. навчався у Харківському державному інституті культури, у 2009 р. закінчив факультет соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету. Двері Запорізького обласного театру юного глядача для Г.В. Фортуса відчинилися у 1981 р., коли він починав роботу як актор. За роки, проведені в театрі, пройшов фахове становлення та реалізувався як художній керівник.

Його перша вистава «Салют динозаврам!» Г. Мамліна здобула позитивний відгук на одеському фестивалі молодих режисерів у 1984 р. На сьогодні у режисерському здобутку Геннадія Вадимовича 20 постановок. Режисерська майстерність Г.В. Фортуса не­од­норазово високо оцінювалась професійною критикою (вистави «Месьє Амелькар», «Вальс випадку», «Добрий театр»). У 2011 р. здій­снив постановку п’єси Д. Ліпскерова «Ріка на асфальті», яка була визнана кращою драматичною виставою для молоді на регіональному фестивалі-конкурсі «Січеславна-2011». У 2012 р. — постановки «Дайте завісу!.. Терміново!» М. Фрейна та «Мільйон за жінку» Е. де Філіппо, а також зробив капітальне відновлення вистави «Вальс випадку» В. Аіма. На початку 2013 р. режисер поставив складну психологічну драму «Я не прощаюся» за оповіданням О. Артеменка, прем’єра якої відбулася на сцені Національного академічного театру ім. І. Франка і була представлена на Відкритому фестивалі вистав для дітей та юнацтва «ТЮГ-2013», де здобула приз глядацьких симпатій та диплом у номінації «Краща чоловіча роль». У 2014 р. за цю ж виставу Геннадія Вадимовича відзначено урядовою премією імені Л. Українки. За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток театрального мистецтва Г.В. Фортус нагороджений орденом Запорізької обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм» III ступеня, почесною відзнакою Орджонікідзевської районної адміністрації «За спри­яння розвитку Орджонікідзевського району». Як художній керівник, Геннадій Вадимович прагне до створення різнобарвного сучасного репертуару, здатного відгукнутися на духовні потреби сьогоднішнього глядача. Його плідна режисерська та педагогічна діяльність сприяє вихованню естетично розвинутої людини, формуванню високих моральних цінностей молодих громадян України.