СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кошуба Володимир  Вікторович

Кошуба

Володимир Вікторович

соліст-органіст Національного будинку органної та камерної музики України, президент Всеукраїнської асоціації органістів та органних майстрів

За значний особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення присвоє­но почесне звання «Народний артист України» (2007).
Підкорюючи орган, який є королем музичних інструментів, Володимир Кошуба дарує слухачам звуки Всесвіту. Видатний українсь­кий органіст прославляє Батьківщину далеко за її межами, йому аплодували слухачі майже у всьому світі. Народився 29 липня 1948 р. у м. Новоборисів (Білорусь) у сім’ї військовослужбовця. Музикою захоплювався ще в дитинстві. З 1955 до 1966 рр. навчався в Київській середній спеціалізованій музичній школі-десятирічці ім.?М. В. Лисенка по класу фортепіано (викладач В. В. Єрмаков). У 1966–1972 рр. нав­чався у Київській державній консерваторії імені П. І. Чайковського по класу фортепіано (професор Т. П. Кравченко). У 1972–1973 рр. служив у армії. З 1973 до 1979 рр. працював у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка на посаді піаніста-концертмейстра.

Одночасно у 1975–1979 рр. поєднував роботу із навчанням по класу органа (професор А. М. Котляревський) у Київській державній консерваторії імені П. І. Чайковського, де у 1968 р. в малому залі встановили двохмануальний орган і відкрили органний клас. З 1981 р. є солістом-органістом Київського будинку органної та камерної музики України (нині — Національний будинок органної та камерної музики України). У 1985 р. пройшов стажування по класу органа у професора Талліннської консерваторії, народного артиста Естонії Хуго Лепнурма. Репертуар маестро надзвичайно різнопла­новий — французька музика ХІХ–ХХ ст., концерти для органа з оркестром віденських класиків, Й. С. Бах, німецька органна музика, музика композиторів-романтиків ХІХ ст. Саме у виконанні Володимира Кошуби вперше прозвучали композиції для органа сучасних українських композиторів В. Губи, В. Бібіка, М. Колесси, І. Асєє­ва та інших. Постійно експериментуючи та урізноманітнюючи свої виступи, В. Кошуба став новатором у поєднанні інструментів, адже за його ініціативи орган зазвучав спершу з баяном, а потім і з бандурою та гітарою. Орган, найскладніша конструкція, завдяки майстерності виконавця, перетворюється на живий організм, що дарує фантастичні звуки музики — мови, зрозумілої кожному. Географія гастролей талановитого органіста охоплює країни СНД, Балтії, Східну та Західну Європу, Північну та Південну Америку, а також Японію. Поміж численними виступами Володимир Кошуба ніколи не забуває рідний Київ, в якому став одним з організаторів багатьох міжнародних фестивалів органної музики за участі провідних органістів світу — зокрема, Першого фестивалю шведських органістів в Україні у 1998 р., Першого, Другого та Третього фестивалів органістів США в Україні у 2001, 2003 та 2005 рр. Творчу діяльність В. Кошуба поєднує з педагогічною, викладаючи орган у Київській середній спеціалізованій музичній школі-десятирічці імені М. В. Лисенка з 1983 р. За період музичної кар’єри Володимир Кошуба зробив ряд записів на фірмі «Мелодія», а також низку компакт-дисків, записаних у Чернівцях (Україна), Чикаго, Рочестері, Белойті (США) та Цюріху (Швейцарія). У 1995 р. обраний почесним членом Італійської академії музики. В. Кошуба нагороджений Подякою міністра культури України, почесною відзнакою мера Кіото (Японія, 1996). За рішенням Американського біографічного інституту при Конг­ресі США у 2000 р. увійшов до Всесвітнього каталогу музикантів-органістів нового тисячоліття під егідою американської гільдії органістів (AGO).