СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Караванський Олег Іванович

Караванський

Олег Іванович

начальник об’єднання ПАТ «Тернопільгаз»

За значний особистий внесок у розвиток нафтогазового комплексу, вагомі досягнення в праці присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості» (1999). За вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм нагороджений орденом «За заслуги» III (2003), II (2007) та I ступенів (2009). Народився 1 жовтня 1947 р. в селі Красівка Тернопільського району. Трудову діяльність розпочав у 1965 р. вагарем станції Тернопіль. Період 1966–1969 рр. віддав службі у Радянській армії на Далекому Сході. З 1969 р. навчався в Тернопільській філії Львівського ордена Леніна політехнічного інституту, де здобув кваліфікацію інженера-механіка. Паралельно з навчанням працював слюсарем-сантехніком Тернопільського заводу безалкогольних напоїв. У 1970 р. прийнятий на роботу слюсарем виробничо-експлуатаційної контори «Тернопільгаз». Саме на цьому підприємстві відбулося становлення Олега Івановича від слюсаря до першого керівника. Навчання продовжив у Львівському політехнічному інституті, обравши спеціальність «Теплогазопостачання і вентиляція». У 1985 р.

став випускником інституту з кваліфікацією інженера-будівельника, а з 1987 року – очолив об’єднання «Тернопільгаз». Олег Іванович дуже віддано ставиться до свого покликання: газовій галузі Тернопільщини присвятив більше 40 років, з яких 25 років працює керівником. Газопостачанням області, під налагодженим керівництвом Олега Івановича, займаються 10 управлінь з експлуатації газового господарства об’єднання «Тернопільгаз», в яких працює більше 2000 осіб. Основним завданням газових господарств є безперебійне і безаварійне газопостачання області, а також постійне проведення роз’яснювальної роботи серед абонентів щодо безпечного та економного використання газу в побуті й запобігання нещасним випадкам. Блакитним паливом в Тернопільській області користується 915 населених пунктів із 1050, які повністю забезпечені побутовими приладами обліку. Особлива увага приділяється газифікації за новітніми технологіями. З 1999 р. в області запроваджено технологію монтажу газопроводів із поліетиленових труб. Придбано і впроваджено у виробництво апарати для терморезисторного зварювання труб типу «FRIAMAT» німецької фірми «FRIATEС». Ця технологія дозволяє прокладати труби значної довжини, з’єднані за допомогою деталей з електронагрівальними елементами у повністю автоматичному режимі. За час перебування Олега Івановича на посаді начальника об’єднання «Тернопільгаз» налагоджено співпрацю з фірмою «FRIATEC». У результаті створено єдину в Україні авторизовану станцію сервісного, гарантійного і післягарантійного обслуговування зварювального обладнання «FRIAMAT». У липні 2011 р. Міністерством енергетики та вугільної промисловості України була створена робоча група, до складу якої увійшли керівники компаній з газопостачання. Заступником голови новоствореної групи призначено Олега Івановича як фахівця газової галузі.

Коло питань, які розглядаються на засіданнях, охоплює розробку та впровадження змін до існуючих нормативно-правових документів; поточні проблемні питання, пов’язані з експлуатацією системи газопостачання, періодичною очисткою димовентиляційних каналів, герметизацією інженерних вводів та інше.

Нині в об’єднанні «Тернопільгаз» створено сучасну матеріально-виробничу базу, збільшено обсяги виконаних робіт і наданих послуг, розширено види господарської діяльності, створено нові робочі місця. З 2008 р. інтенсивно проводяться роботи із впровадження диспетчеризації та модернізації ГРП на європейський лад. Як досвідчений керівник, Олег Іванович знає, що найкращим стимулом підвищення результатів діяльності є змагання, і вдало використовує його в роботі. Так, газові господарства області отримали нагоду визначати кращих на щорічних оглядах-конкурсах, які стали своєрідними підсумками роботи за рік. За ініціативи Олега Івановича в школах області працівники УЕГГ проводять заняття з вивчення Правил безпечного користування газом у побуті. Для перевірки результатів кожна школа проводить вікторину серед учнів «На краще знання «Правил безпечного використання газу в побуті». Переможці нагороджуються почесними грамотами «Тернопільгазу» та цінними подарунками. «Не забувай минуле і дбай про майбутнє» – одна із заповідей газовиків, якої дотримується і керівник «Тернопільгазу». В об’єднанні переймаються проблемами пенсіонерів, які тривалий час працювали в газових господарствах області, а також сприяють підвищенню професійного рівня працівників, котрі мають змогу отримати освіту в Львівському техніко-економічному коледжі та вищих навчальних закладах. Під керівництвом Олега Івановича в об’єднанні «Тернопільгаз» проходять заняття спортом. У колективі щорічно проводяться районні та обласні спартакіади. В останні роки практикуються також дитячі спартакіади та огляди художньої самодіяльності. Спортсмени об’єднання «Тернопільгаз» – учасники всіх республіканських спартакіад, які проводяться в Алушті.

Працівники об’єднання та їхні сім’ї щорічно відпочивають і оздоровлюються на базі відпочинку, побудованій власними силами. Спілкування поза межами роботи згуртовує колектив, підіймаючи моральний настрій. Олег Іванович – депутат Тернопільської обласної ради чотирьох скликань. За самовіддану і наполегливу працю, покращення добробуту жителів Тернопільської області неодноразово відзначений пам’ятними нагородами. Серед них – грамоти Президента України, Верховної Ради України, Папи Римського Бенедикта XVI; подяки Кабінету Міністрів України, Папи Римського Іоанна Павла ІI; почесні відзнаки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» ІІІ, ІІ, І ступенів; орден Миколая Чудотворця. Свою місію – дарувати тепло людям – виконує і на роботі, і вдома. Олег Іванович – люблячий чоловік для дружини, турботливий батько для доньки і сина та найкращий дідусь для чотирьох онуків. Дружина, Ольга Степанівна, значну частину свого життя присвятила викладацькій діяльності. Із вдячністю згадують про це випускники Технічного коледжу при Тернопільському державному технічному університеті ім. Пулюя, де вона працювала і викладала хімію. Донька Оксана продовжує викладацьку естафету матері – успішно працює на посаді заступника декана на кафедрі економіки Тернопільського державного технічного університету. Благодатне зерно відданості Олега Івановича газовій галузі проросло і через заняття сина Володимира. На сьогоднішній день він продовжує справу батька, віддаючи молодецьку силу й енергію підтриманню експлуатаційної здатності газового господарства «Тернопільгаз» на посаді головного інженера.