СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Батирєв Борис Ілліч

Батирєв

Борис Ілліч

Заступник генерального директора, генерального конструктора з випробувань систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки України науково-виробничого підприємства «Хартрон-Аркос»

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного приладобудування, значні досягнення у розробці та виробництві сучасних систем керування, впровадженні новітніх технологій присвоєно почесне звання «Заслужений машинобудівник України» (2009). Найціннішою характеристикою людини у всі часи була натхненна праця. Все, чому поклоняються люди, створено саме такою працею. Борис Ілліч Батирєв зумів підкорити собі мистецтво створення ракет-носіїв та космічних апаратів, пов’язавши з цією справою усе своє життя. Народився 9 вересня 1950 р. у м. Луга Ленінградської області в родині військовослужбовця. Вищу освіту здобував на радіофізичному факультеті Харківського державного університету ім. О.М. Горького у 1968–1974 рр. Постійно підтримував фізичну форму і в рік закінчення університету став майстром спорту з фехтування. Згодом захоплення Бориса Ілліча здоровим способом життя спонукало його до створення умов для занять спортом працівників підприємства, він ініціював відкриття невеликого спортзалу в «Хартрон-Аркос».

У 1974 р. молодий спеціаліст розпочав трудове становлення в науково-виробничій організації «Електроприлад» (нині Науково-виробниче підприємство «Хартрон-Аркос»). До 1991 р. послідовно обіймав посади інженера відділу випробувань бортової апаратури систем управління ракет-носіїв та космічних апаратів, старшого інженера відділу випробувань апаратури, провідного інженера відділу випробувань та супроводження ракет-носіїв (РН) «Енергія» з космічним апаратом «Скіф», начальника сектора відділу випробувань та супроводження РН «Енергія» та пілотованого орбітального корабля «Буран». Заслужений авторитет Бориса Ілліча і його висока компетентність сприяли вирішенню численних виробничих питань, що в подальшому зумовило його призначення на керівні посади. Так, у 1991–1992 рр. Б.І. Батирєв – заступник начальника відділу випробувань бортової апаратури різноманітних систем управління РН і космічних апаратів. У 1992–1993 рр. очолив цей відділ. Брав безпосередню участь у розробці автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП) для атомних електростанцій.

З 1993 по 1998 рр. Борис Ілліч працював на посаді заступника директора з виробництва і випробувань бортової апаратури систем управління різноманітних ракет-носіїв і космічних апаратів, а в 1998–2008 рр. продовжив активну роботу на посаді директора. Як висококваліфікований фахівець у березні-квітні 1995 р. був запрошений Асоціацією промислових та професійних організацій під егідою французького уряду до Парижа, де брав участь у розвитку проектів у галузі космічної промисловості в умовах ринкової економіки. З 2008 р. Борис Ілліч – заступник генерального директора, генерального конструктора з випробувань систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки України науково-виробничого підприємства «Хартрон-Аркос». Основний напрямок діяльності НВП – розробка систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки, у тому числі: розробка методів і синтез алгоритмів наведення, навігації, орієнтації та стабілізації ракет-носіїв і космічних апаратів; експериментальне відпрацювання, натурні випробування та супроводження під час експлуатації розроблених систем. Крім того, підприємство спеціалізується на обчислювальних приладах для танкових систем управління, системах діагностики обладнання атомних електростанцій, наукових медичних та екологічних дослідженнях тощо. Б.І. Батирєв – один із основоположників організації, створення технологій і методів випробувань.

Під його керівництвом введений у промислову експлуатацію пульт технічного контролю апаратури відображення і протоколювання параметрів системи управління і захисту реактора на енергоблоках Рівненської АЕС, виготовлені перші комплекти апаратури системи управління «Циклон-4», освоєно виготовлення цифрового обчислювального комплексу для системи управління ракети-носія «Рокот М». Борис Ілліч взяв участь в успішних запусках ракет-носіїв «Циклон-2», «Циклон-3» з першим українським супутником «Січ-1», ракет-носіїв «Рокот» та «Дніпро» з різноманітними космічними апаратами на основі систем управління, розробленими в НПП «Хартрон-Аркос». На допомогу студентам-початківцям Б.І. Батирєв видав два навчальних посібники: «Експериментальне відпрацювання систем управління об’єктів ракетно-космічної техніки» (2008) та «Експериментальна база НПП «Хартрон-Аркос» (2012). На сьогодні бере активну участь у програмах «Циклон-4», «Таурус-ІІ», РН «Рокот» з різноманітними космічними апаратами (КА), РН «Дніпро-1» з різноманітними КА. Під керівництвом Бориса Ілліча створена технологія укомплектування апаратури і кабельної мережі ракетоносія новими приладами в умовах космодрому із забезпеченням мінімальних матеріальних затрат. За внесок у роботу «Створення і експлуатація ракетно-космічного комплексу «Дніпро» Б.І. Батирєв був заслужено відзначений Державною премією України в галузі науки і техніки.

За безпосередню участь і особистий внесок у справу освоєння космічного простору Борис Ілліч нагороджений медалями: ім. Ю.В. Кондратюка (О.Г. Шаргея) Федерації космонавтики; «За творчий внесок у створення засобів наземної космічної інфраструктури»; ім. академіка В.М. Челомея Асоціації космонавтики Росії. Також відзначений пам’ятною медаллю «45 років 13-й Краснознаменной Оренбургской дивизии». Розуміння успіху повною мірою відчуваєш тоді, коли маєш із ким його розділити. Протягом 40 років вірною супутницею життя, натхненницею, порадницею і другом Бориса Ілліча є його дружина – Людмила Валентинівна – колиш­ній працівник підприємства, нині перебуває на заслуженому відпочинку.