СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Мовчан Володимир Петрович

Мовчан

Володимир Петрович

Меценат, Доктор економічних наук, доктор філософії

За вагомий особистий внесок у зміцнення патріотизму і поваги до історії українського народу та відновлення об’єктів історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» у м. Чигирин нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2009). Народився 1 квітня 1951 р. в с. Криві Коліна Тальнівського району Черкаської області в сім’ї хліборобів. Після закінчення середньої школи у 1969 р. призваний до лав Збройних Сил СРСР. Під час служби був переведений на Урал. Закінчив середньо-спеціалізовану школу МВС у м. Єлабуга (Республіка Татарстан). Пізніше – юридичний факультет Пермського державного університету.

Пройшов шлях від рядового міліціонера до полковника. У 2001 р. пішов у відставку з посади начальника Управління державної інспекції безпеки дорожнього руху Головного управління МВС РФ у Пермській області. Займався науковою, винахідницькою та журналістською діяльністю. За безпосередньої участі В.П. Мовчана з вересня 1990 р. на території Пермської області почав функціонувати перший у колишньому Радянському Союзі спеціалізований інформаційно-музичний радіоканал для водіїв автотранспорту «Авторадіо». Володимир Петрович винайшов стаціонарний та пересувний пост контролю за рухом автотранспортних засобів «СОВА-2», після чого захистив дисертацію та отримав науковий ступінь доктора економічних наук та філософії. Широким загалом була відзначена активна громадянська позиція Володимира Петровича. Зокрема, він очолював фонд «Життя» зі збору коштів на будівництво онкологічного центру в Пермі, здійснював шефську допомогу дитячим будинкам у Пермській області, допомагав у розбудові та реставрації храмів Російської православної церкви. Досі в Пермському краї про Володимира Петровича кажуть: «Людина-легенда!». У 2004 р. повертається на Батьківщину, до рідного села. Із притаманним йому завзяттям Володимир Петрович намагається активно змінювати на краще своє довкілля шляхом меценатства та благодійництва. За короткий час проявив себе талановитим та безкорисливим господарником. За його сприяння відкрито маршрут Криві Коліна – Умань, яким тричі на день їздить подарований Володимиром Петровичем новий автобус. У селі побудовано дві автобусні зупинки, проведено освітлення вулиць, облаштування цвинтаря, прокладено чотири мости в різних куточках села через Гірський Тікич. Ініціював та профінансував перейменування вулиць сіл, підпорядкованих Кривоколінській сільській раді, із наданням їм питомо українських назв. На кошти Володимира Петровича відремонтовано приміщення районного відділку міліції та придбано для нього автотранспорт, у селі зведено «Будинок шерифа», проведено ремонт ФАПу в Кривих Колінах та Чеснополі.



Ще одним із пріоритетів меценатської діяльності В.П. Мовчана є примноження духовного багатства нації, збереження історичної пам’яті. У 2002 р. він профінансував будівництво на новому цвинтарі каплиці Успіння Богородиці Української Православної церкви Київського Патріархату, встановлено стелу пам’яті жертв більшовицького голодомору поіменно. В 2006 р. побудована Церква Воскресіння Христового УПЦ КП. Усі куполи та ікони вкриті сусальним золотом, вхід прикрашають барельєфи святих Володимира й Ольги. Храм має 11 дзвонів. У церкві знаходиться частка мощів святої Великомучениці Варвари. У 2007 р. у місті Тальне зведено храм Первоапостольних Петра і Павла УПЦ КП. Ця святиня займає перше місце в рейтингу найкрасивіших храмів Черкащини. Висота дзвіниці – 37 м. Вага найбільшого дзвону – 1980 кг. Всередині встановлено п’ятиярусний іконостас, виготовлений у стилі українського бароко. Храми були освячені Святійшим Патріархом Київським і всієї Русі-України Філаретом. Не оминув увагою шанований благодійник і освітньо-культурне майбутнє підростаючого покоління: у 2008 р. відремонтував сільську школу, добудував дитячий садочок, будинок культури. Всі ці споруди об’єднано в Кривоколінський навчально-виховний комплекс (НВК). У 2009 році на території НВК встановлено ошатний пам’ятник Тарасу Шевченку, на відкритті якого був присутній Президент України Віктор Ющенко. З 2009 р. Володимир Петрович є шеф-редактором журналу «Психологія і суспільство». Став співавтором та спонсором книги «Криві Коліна: крізь терни і роки», яка побачила світ у 2010 р. Видання розіслане по всіх бібліотеках вищих навчальних закладів України, подароване односельцям та вихідцям з Кривих Колін, що живуть в Україні та за її межами. Книга здобула краєзнавчу премію імені Михайла Максимовича та міжнародну премію імені Володимира Винниченка. Наразі Володимир Петрович займає активну громадську позицію, надає фінансову допомогу школам Тальнівського району, допомагає в будівництві церков на Тальнівщині, народним хорам «Ордана» (м. Тальне), «Яблуневий цвіт» (с. Криві Коліна), футбольному клубу «Тальне», боксерському клубу «Атлант». Відроджуючи національно-патріотичну свідомість молоді, Володимир Мовчан організовує народні свята: «Різдвяні вечорниці», «Івана Купала», «День села», допомагає в проведенні Всеукраїнського пісенного конкурсу «Мамо рідна – ти моя молитва».

Понад тридцять років проживання й успішної роботи Володимира Петровича у Росії відзначені пам’ятними нагородами: орденом Пошани РФ, медаллю «За бездоганну службу» І ступеня, іменною зброєю, медаллю Російської православної церкви Святого Благовірного князя Даниїла Московського тощо. Є лауреатом премії МВС Росії за досягнення в галузі культури й мистецтва. У 2001 р. нагороджений Золотою почесною відзнакою «Громадське визнання». Перелік заслуг продовжується відзнаками України: «За особливі заслуги перед Черкащиною», «За охорону громадського порядку» ІІ ступеня, звання «Почесний громадянин села», золотий годинник «Від Президента України В. Ющенка», медаль «20 років незалежності України», орден святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ, ІІ та І ступенів, орден Архистратига Михаїла УПЦ КП. Кожен прагне залишити по собі слід, та не кожному це вдається. Володимир Петрович – діяч, чиїми справами пишатимуться покоління.