СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кобзаренко Анастасія Степанівна

Кобзаренко

Анастасія Степанівна

генеральний директор державного закладу «Національна бібліотека України для дітей», Герой україни

За багаторічну самовіддану працю у вихованні молоді на засадах духовності, гуманізму і високої моралі удостоєна звання Героя України з врученням ордена Держави (2009). За вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи, високий професіоналізм нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня (1998). Анастасія Степанівна Кобзаренко народилася 8 травня 1934 р. у с. Рейзерове Лубенського району Полтавської області. 1950 р. закінчила Дніпропетровський технікум культосвітньої роботи і вступила до Харківського державного бібліотечного інституту, з якого в 1957 р. вона вийшла дипломованим бібліотекознавцем. Розпочала трудовий шлях Анастасія Степанівна ще після технікуму, коли 1950 р. стала інспектором Лихівського районного відділу культури Дніпропетровської області. Заочно навчаючись у Харкові, з 1955 по 1958 рр. працювала бібліотекарем центральної міської бібліотеки у Кривому Розі, згодом доля закинула її у Литву, де Анастасія Кобзаренко завідувала книгозбірнею у каунаському Будинку офіцерів. 3 1960 по 1966 рр. працювала інспектором відділу бібліотек Міністерства культури УРСР. На цій посаді Анастасія Степанівна неабияк посприяла створенню Державної республіканської бібліотеки для дітей. Уже 1967 р. у гостинних залах книгозбірні, директором якої було нещодавно призначено Анастасію Кобзаренко, панувала святкова атмосфера. Дітвора приходила сюди не лише за знаннями, – тут знаходили один одного вірні друзі, тут хлопчиків і дівчаток вчили любити книгу, а нерідко починалася мандрівка у світ фантазії, звідки рукою подати до великих відкриттів і винаходів.

Анастасія Степанівна ініціює та реалізовує проект будівництва нового приміщення, унікальна архітектура та художнє оформлення якого виконані в українському народному стилі, і досі милують око сучасного глядача.

За роки трудової діяльності А.С. Кобзаренко перетворила бібліотеку на справжній Всеукраїнський науково-методичний і науково-дослідний центр. У 2003 р. за вагомий внесок у розвиток вітчизняної культури бібліотеці надано статус національної. Часті гості бібліотеки – письменники, в залах одна виставка змінює іншу. Важко переоцінити те, що зробила директор бібліотеки в плані гармонійного розвитку особистості юних читачів, виховання патріотизму і національної свідомості: згадати хоча б про щорічний Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який проводиться на базі бібліотеки, або національний проект «Україна читає дітям». Крім того, Анастасія Степанівна редагує створений нею (2001) науково-методичний журнал «Світ дитячих бібліотек», керує науковим дослідженням «Історія розвитку державних бібліотек України для дітей», а ще встигає писати, намагаючись передати колегам величезний практичний досвід. Добрі справи й успіхи Анастасії Кобзаренко знайшли відгук у серцях читачів, не лишилися вони непоміченими і на державному рівні. Нагород у її «активі» і справді чимало – бронзова (1980) і срібна (1981) медалі ВДНГ, медаль «Ветеран праці» (1986). Тож і право на власне кредо – «Заради дитини працювати і творити» – вона довела власним життям.