СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Дзензерський Віктор Олександрович

Дзензерський

Віктор Олександрович

директор Інституту транспортних систем та технологій НАН України, Президент Міжнародної науково-промислової корпорації «ВЕСТА», доктор технічних наук, професор, академік Транспортної академії України

За визначні особисті заслуги перед Українською державою у зміцненні вітчизняного промислового потенціалу, багаторічну плідну наукову діяльність присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави (2008). Своєю наполегливою працею та науковими звершеннями Дзензерський Віктор Олександрович зробив визначний особистий внесок у створення нової галузі промисловості незалежної України із випуску конкурентоспроможної та імпортозаміщуючої акумуляторної продукції, що має стратегічне значення для держави, забезпечуючи її економічну незалежність у цій продукції та збільшуючи експортний потенціал країни. Народився 20 серпня 1944 р. в смт Кельменці Чернівецької області. Обравши спеціальність «Металофізика», вищу освіту здобував на фізико-математичному факультеті Чернівецького державного університету, який успішно закінчив у 1965 р. Шлях до наукових звершень розпочався у 1967–1968 рр. з посади інженера Дніпропетровського відділення Фізико-технічного інституту низьких температур Академії наук УРСР. У 1968-1981 рр. послідовно обіймає посади інженера, молодшого та старшого наукового співробітника, завідувача лабораторії Дніпропетровського відділення Інституту механіки Академії наук УРСР. Глибокі знання з фаху та вміння швидко набувати досвід зумовили подальше професійне зростання. З 1981 по 1989 рр. він очолює лабораторію Інституту технічної механіки АН УРСР. У період 1989–1995 рр. працює заступником директора Інституту геотехнічної механіки Національної академії наук України. У лютому 1995 р. професор В.О. Дзензерський очолив Інститут транспортних систем і технологій НАН України, створений за його ініціативою.

Коло наукових інтересів Віктора Олександровича складають фізико-технічні проблеми створення швидкісного наземного транспорту на магнітному електродинамічному підвісі; дослідження нових сплавів, технологій, обладнання та конструкцій свинцево-кислотних акумуляторів, питання їх серійного виробництва; технології та обладнання для комплексної переробки використаних акумуляторних батарей (АКБ); проблеми розробки та використання автономних вітросонячних енергосистем. Наукові здобутки прагнув одразу втілювати у практику, що забезпечувало високу ефективність роботи. Так, ще на початку 1990-х рр., в час, коли новостворена молода держава після розпаду СРСР опинилась без власного акумуляторного виробництва, запропонував концепцію створення та розвитку нової галузі промисловості незалежної України з виробництва та утилізації свинцево-кислотних акумуляторних батарей різного призначення. Відтоді послідовно та цілеспрямовано займається її реалізацією протягом 20 років, заручившись підтримкою місцевих та центральних органів влади.



За цей час під керівництвом В.О. Дзензерського науково-виробничими колективами спроектовано та збудовано без залучення бюджетних коштів сім високотехнологічних заводів в Україні (м. Дніпропетровськ) та два у Росії. Флагманами українського акумуляторобудування є сучасні заводи «ВЕСТА-ДНІПРО» та «ВЕСТА ІНДАСТРІАЛ» виробничою потужністю 7,6 млн АКБ на рік, що входять до складу групи підприємств «ВЕСТА», очолюваної В.О. Дзензерським. Продукція заводів має попит як в Україні, так і за її межами. Корпорація «ВЕСТА» займає 33% українського ринку АКБ і близько 75% продукції експортує до 43 країн: СНД, Європи, Азії, Африки та Південної Америки. На думку зарубіжних експертів, за рівнем технологій та обладнання заводи корпорації найкращі не лише на пострадянському просторі, а й в Європі, акумулятори «ВЕСТА» за технічними та експлуатаційними характеристиками відповідають вимогам діючих національних, міждержавних та європейських стандартів, перевершують існуючі аналоги. У науковому доробку В.О. Дзензерського понад 320 наукових праць, серед яких 6 монографій, більше 130 винаходів і наукове відкриття. Засновник і керівник наукової школи з фізико-технічних проблем створення магнітолевітуючих транспортних засобів та розробки і промислового виробництва хімічних джерел струму, фундатор українського акумуляторобудування. Його значним науково-технічним досягненням стала розробка та впровадження в серійне виробництво у дуже стислі строки вітчизняних акумуляторних батарей для бронетехніки, прийнятих на озброєння українською армією. За роботу «Створення науково-промислового комплексу із виробництва свинцево-кислотних акумуляторних батарей» у 1999 р. Віктор Олександрович – лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Він також є лауреатом премії Національної академії наук України.

У житті Віктора Олександровича наукова та підприємницька діяльність ідуть пліч-о-пліч. Характерною рисою створених ним підприємств є міцний зв’язок науки та виробництва. У виробництво впроваджено більше 50 нових технічних рішень, захищених власними патентами України та Росії. Втілюючи у життя багаторічні дослідження технологій комплексної безвідходної переробки використаних акумуляторних батарей, професором В.О. Дзензерським і командою досвідчених фахівців «ВЕСТА» у 2012 р. введено в експлуатацію перший у СНД та Східній Європі завод «Рекуперація свинцю» (м. Дніпропетровськ), характерною особливістю якого є саме комплексна утилізація всіх складових АКБ, враховуючи не лише свинцеві елементи, а й пластмасу та електроліт. Віктор Олександрович також висунув концепцію промислового енергопарку для енергозабезпечення компактно розташованих підприємств з використанням відновлюваних джерел енергії та низькопотенційного тепла. Сьогодні під його науковим керівництвом опрацьовується інноваційний проект створення в Україні міського громадського електротранспорту з автономними джерелами струму. За значний особистий внесок у зміцнення науково-технічного та промислового потенціалу України, соціально-економічний, науковий і культурний розвиток області, вагомі трудові здобутки та громадську діяльність Віктор Олександрович нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ, ІІ та І ступенів. Йому присвоєно почесне звання заслуженого діяча Транспортної академії України. Професійні здобутки Віктора Олександровича переконують, що творчий потенціал людини невичерпний, особливо коли він спрямовується на реалізацію справи всього життя. Активну життєву позицію сповна відтворює вислів: «Ніколи не зупиняйся, завжди будь-що рухайся уперед».