СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Щербина Юрій Володимирович

Щербина

Юрій Володимирович

Професор кафедри фізичного виховання і здоров’я Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, президент Федерації гирьового спорту України та Міжнародної федерації гирьового спорту, головний тренер збірної команди України з гирьового спорту Полковник українського козацтва

Заслужений тренер України Заслужений працівник фізичної культури і спорту України

Майстер спорту, суддя міжнародної категорії з гирьового спорту, рекордсмен Книги рекордів України і Книги рекордів Гіннесса, Ю.В. Щербина народився 9 вересня 1948 року в с. Вишеньки Бориспільського району Київської області. Після закінчення Київського державного інституту фізичної культури у 1975 році працює на кафедрі фізичного виховання і здоров’я НМУ ім. О.О. Богомольця. У 1983 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. Він автор понад 100 наукових праць, зокрема монографії «Гирь восхитительный полет». Йому належать шість винаходів, які впроваджені в практику світового спорту, за що у 1990 році відзначений медаллю «Изобретатель СССР». Юрій Володимирович автор навчальної програми з гирьового спорту для спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву та програми для загальноосвітніх навчальних закладів, брав участь у розробці методичних рекомендацій з гирьового спорту та важкої атлетики для жінок, міжнародних і все-українських правил змагань та класифікаційних нормативів з гирьового спорту.

Він першим у світі виконав екстремальні вправи з гирями у високогірних умовах — жонглювання пудовою (16 кг) гирею на Ельбрусі на висоті 4200 м, 50 разів підкинув гирю над головою і зловив її на шию, при цьому сто разів перекинув гирю, обертаючи її із руки в руку. Це досягнення було занесене до Книги рекордів Гіннесса. Серед його особистих досягнень також тяга штанги з підставок вагою 410 кг і з підлоги 360 кг (1979—1985), вис на перекладині на мізинцях з двопудовою гирею на поясі, який він демонструє навіть у 62-річному віці. Ю.В. Щербина — фундатор гирьового спорту в медичному університеті. Із числа студентів-медиків особисто підготував 14 майстрів спорту. Серед його вихованців — переможці і призери чемпіонатів України і світу. Засновник, керівник і учасник самобутнього фольклорного гурту силового жонглювання «Козацькі витівки» (з 1988 року по цей час), який сприяє відродженню культурної спадщини України. Юрій Володимирович — ініціатор першого чемпіонату світу з гирьового спорту серед студентів, який відбувся у 2011 році у м. Кам’янець-Подільський. Збірна команда України з 2004 р. по цей час — незмінний чемпіон світу у командних заліках. За особистий вклад у розвиток гирьового спорту Ю.В. Щербина нагороджений почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України; подяками Київського міського голови; почесним знаком «За заслуги» Комітету сприяння правоохоронним органам України; орденом «Козацький хрест Івана Богуна з мечами»; міжнародними орденами: «Крилатий лев», «Польза, честь и слава», «За особливі заслуги у розвитку гирьового спорту в світі», медалями і грамотами Міжнародної федерації гирьового спорту. Своєю діяльністю Ю.В. Щербина сприяє піднесенню світового авторитету України і НМУ імені О.О. Богомольця.