СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Мовчан Павло Михайлович

Мовчан

Павло Михайлович

Голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Народний депутат України І–ІV та VI скликань

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V, IV ступенів, Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, Заслужений діяч мистецтв України

Поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України — Павло Михайлович Мовчан народився 15 липня 1939 р. в с. Великій Вільшанці Васильківського району на Київщині. Батьки, Михайло Устимович та Пелагея Лазарівна, працювали все життя на землі. У 1958 р. Павло Михайлович вступив до Київського університету імені Тараса Шевченка. Через два роки став студентом відомого Літературного інституту ім. Горького (1960–1965). Після закінчення ВНЗ завідував відділом редакції популярного журналу «Дніпро». Надзвичайно творчий, талановитий, з постійним бажанням пізнати нове, молодий Павло Мовчан у 1967–1969 рр. навчається на 2-річних сценарно-режисерських курсах при Держкіно СРСР. Потім працює літпрацівником, сценаристом кіностудії ім. О. Довженка, з 1971 р. — різноробочий, літпрацівник, журналіст, а від 1988 р. обійняв посаду секретаря Київської організації Спілки письменників України, згодом секретаря правління Спілки письменників України.

Поетичні книжки Павла Мовчана завжди збурювали літературну критику, його твори перекладалися російською, грузинською, азербайджанською, литовською, вірменською, угорською, польською, румунською мовами. Як голова ВУТ «Просвіта» та народний депутат України, П.М. Мовчан брав активну участь у підготовці та ухваленні 28 червня 1996 р. Конституції України, а також у проголошенні та впровадженні 10 статті Основного закону України, яка утверджує державність української мови. Павло Мовчан стояв біля витоків української державності, у 1990–1994 роках був народним депутатом України XII (І) скликання. Входив до Народної ради, очолював підкомісію з питань гласності Комісії з питань Чорнобильської катастрофи. З 1994 по 1998 рік — народний депутат України II скликання. Очолював підкомітет з міжпарламентських зв’язків Комітету у закордонних справах і зв’язках з СНД. Член фракції Народного руху України (НРУ). За III скликання (1998–2002 рр.) П.М. Мовчан працював у Комітеті закордонних справ і зв’язках з СНД, з квітня 2000 р. є членом фракції УНР. З лютого 2000 р. — перший заступник голови Комітету у закордонних справах. У період 2002–2006 рр. — народний депутат України IV скликання від блоку В. Ющенка «Наша Україна», член фракції «Наша Україна», член Української Народної партії, перший заступник голови Комітету з питань культури і духовності. У 2006 році П.М. Мовчан — кандидат у народні депутати України від Українського народного блоку Ю. Костенка та І. Плюща. У 2007 році досвідчений та відповідальний П.М. Мовчан обирається народним депутатом України VI скликання. Очолює підкомітет з питань творчої діяльності, мистецтва, культурно-просвітницької та мовної політики Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. Попри політичну та творчу діяльність, Павло Михайлович знаходить час і для суспільно-громадських справ: член Ради з питань мовної політики при Президентові України (1997–2001); член президії Центрального проводу НРУ (1999); член президії Центрального проводу РУХу (УНР) (1999–2003); член Комітету Національної премії України ім. Т. Шевченка (2005–2008) та шеф-редактор газети «Слово Просвіти». Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V та ІV ступенів, почесними грамотами Кабінету Міністрів України та Верховної Ради. І все ж головною для письменника лишається його літературна творчість, про що свідчать нові видання часів незалежності - тритомник, що представляє поезії та публіцистику, книжки «Мова - явище космічне» та «Витоки», «Вибране» в серії творів лауреатів Шевченківської премії, збірка поезій «Ти», багатосерійний телефільм «Логос», перевидання книжки поезій класика туркменської літератури Махтумкулі. Нині письменник працює над другою частиною книги «Витоки».