СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Куйбіда Василь Степанович

Куйбіда

Василь Степанович

Президент Всеукраїнської асоціації магістрів державного управління заступник голови Національної ради спілки лідерів місцевих і регіональних влад України заступник голови Народного Руху України (НРУ)

Доктор наук з державного управління, кандидат фізико-математичних наук, кандидат юридичних наук, професор кафедри суспільно-політичних наук, глобалістики і соціальних комунікацій Університету «Україна» Повний кавалер ордена «За заслуги» Кавалер орденів князя Ярослава Мудрого V ступеня та Данила Галицького Заслужений юрист України

Народився Василь Степанович 8 травня 1958 року в м. Інта Комі АРСР (Російська Федерація) у родині політв’язнів. З золотою медаллю закінчив Болехівську середню школу №1 (1965–1975). Вищу освіту здобув у Львівському державному університеті імені Івана Франка, спочатку на факультеті прикладної математики і механіки за спеціальністю «Прикладна математика» (1975–1980), а у 1992–1995 роках на правничому факультеті за спеціальністю «Правознавство». В.С. Куйбіда отримав диплом магістра державного управління Інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України (1993–1994). Кваліфікацію менеджера-економіста здобув на економічному факультеті Державного університету «Львівська Політехніка» у 1997–2000 роках. У період з 1983 по 1986 рр. навчався в аспірантурі інженерно-будівельного факультету Львівського політехнічного інституту. Наукові ступені кандидата фізико-математичних наук та кандидата юридичних наук отримав, успішно захистивши дисертації «Нелінійний аналіз слабко збурених нелінійних динамічних систем на функціональних многовидах і деякі суміжні задачі математичної фізики» (1992) та «Конституційно-правові засади самоврядування в містах обласного підпорядкування» (2001). У 2004 році відбувся захист докторської дисертації «Організаційно-функціональні принципи і методи діяльності органів місцевого самоврядування».

На сьогодні — професор кафедри суспільно-політичних наук, глобалістики і соціальних комунікацій Університету «Україна». Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка, Українського вільного університету (Мюнхен) і Львівської академії мистецтв.

Почесний професор Міжнародної кадрової академії, професор Соціально-економічної вищої школи (Варшава), професор кафедри міжнародних економічних відносин Аерокосмічної академії України, професор кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Міжрегіональної академії управління персоналом, професор кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України. У 1994–2002 роках В.С. Куйбіда перебував на посаді міського голови Львова. За цей час він реформував систему управління містом, проводив системні реформи житлово-комунального господарства міста і середньої освіти. Організував включення історичного центру Львова до Списку світової спадщини ЮНЕСКО (1998), що відкрило для міста нові перспективи розвитку. Ініціатор і співавтор створення затверджених Кабінетом Міністрів України «Програми державної підтримки комплексного розвитку м. Львова на 1998–2002» (1997), «Комплексної Програми збереження історичної частини м. Львова» (1999). Василь Степанович був членом: Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при Президентові України (1997–2000), Міжвідомчої комісії Кабінету Міністрів України з питань місцевого самоврядування (2004–2010), робочої групи з проведення реформи місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і державної служби (1998-2002), Національної ради з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів та місцевого самоврядування (2000– 2002), Комісії з підготовки змін до Конституції України та інших законопроектів, що випливають з рішень Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (2000–2002), Правління Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України (1998–2007), Комісії з розробки концепції державної регіональної політики (1999-2001). Від 1996 року активний представник України у Конгресі місцевих і регіональних влад Європи: у 1998–2002 роках — голова української делегації, 2000–2002 роки — віце-президент Конгресу (перший українець на цій посаді). 1998–2002 — член Національної комісії у справах ЮНЕСКО.

Радник Президента України у 2005–2007 роках. Був обраний народним депутатом України ІІІ скликання. Народний депутат України V та VI скликань. Міністр регіонального розвитку та будівництва України (2007–2010). Під керівництвом і за безпосередньою участю Василя Степановича було розроблено нову концепцію державної регіональної політики, підготовлено системний пакет законопроектів для проведення адміністративно-територіальної реформи та реформи місцевого самоврядування, змінено погоджувально-дозвільну систему у будівництві. Професор В.С. Куйбіда є автором понад 30 монографій, 150 статей з конституційного права, економіки, управління, прикладної математики та 5 поетичних збірок. Відзначений державними нагородами України, Литви, Ватикану. Папа Римський Іван Павло ІІ возвів його у стан лицаря. Конгрес місцевих і регіональних влад Європи обрав своїм почесним членом, Рада Європи нагородила медаллю «PRO MERITO». Лауреат Всеукраїнської програми «Людина року» в номінації «Мер року» (1997 р., 1998 р.). Провадить активну громадську діяльність. У 1995–2002 роках обіймав посаду віце-президента Асоціації міст України, у 1997–2002 роках — президент Асоціації самоврядних територіальних громад Львівщини. Від 1999 року є президентом Всеукраїнської асоціації магістрів державного управління, заступник голови Національної ради спілки лідерів місцевих і регіональних влад України. Бере активну участь у Народному Русі України (НРУ) від початку його заснування. З 2003 р. — заступник голови НРУ. Член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України, наглядової ради Міжнародного фонду «Відродження». Український патріот на 100 відсотків, В.С. Куйбіда викликає захоплення своєю працездатністю і завзяттям. «Твори, працюй і будь здоровим!» — життєве кредо професора.