СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Лотиш Андрій  Михайлович

Лотиш

Андрій Михайлович

Керівник Адвокатського бюро
«Лотиш і Партнери», адвокат,
дійсний член Київської
торгово-промислової палати

Відомий адвокат Андрій Михайлович Лотиш більш ніж 20 років займається юридичною практикою. Обіймав керівні посади в юридичних департаментах українських компаній. Заснував і очолив Адвокатське бюро «Лотиш і Партнери», котре нині успішно надає професійні юридичні послуги для підприємств і громадян. Андрій Михайлович є експертом із правової безпеки бізнесу, земельного права й будівництва, законопроєктної роботи із питань дерегулювання та покращення інвестиційної привабливості бізнесу. Він один із небагатьох юристів України, хто започаткував юридичну практику із супроводу складних стартапів. Як фахівець високого класу часто отримує запрошення від ЗМІ для коментарів на різні актуальні юридичні питання та проводить спеціалізовані семінари для бізнесу в м. Київ.



Народився 21 вересня 1978 р. на Львівщині. У 1995 р. вступив на юридичний факультет Волинського державного університету імені Лесі Українки (нині — Волинський національний університет імені Лесі Українки), де навчався за спеціальністю «Правознавство». Професійну діяльність розпочав у 2000 р. як юрист військової частини у м. Луцьк. Наступного року став корпоративним юрисконсультом ВАТ «Київопорядкомплект» у м. Київ (трест Холдингової компанії «Київміськбуд»). На вказаній посаді здійснював комплексний юридичний супровід господарської діяльності товариства: договірна та претензійна робота, представництво в судах, консультування працівників та керівництва компанії.
У 2002 р. продовжив практику в команді корпоративних юристів відомого всеукраїнського професійного бухгалтерського видання «Все про бухгалтерський облік». Окрім забезпечення комплексного юридичного супроводу підприємства додатково виконував супровід проєктів із юридичного захисту об’єктів інтелектуальної власності (знаків для товарів і послуг, авторських прав тощо). Протягом 2003–2006 рр. — юридична практика у складі юристів-професіоналів юридичної компанії BML Consulting (м. Київ). Супроводжував проєкти щодо створення та ліцензування бізнесу, в тому числі з іноземними інвестиціями, надання правових висновків із актуальних питань підприємницької діяльності, а також проєкти комерційної нерухомості.

У 2007 р. склав адвокатські іспити та розпочав власну адвокатську практику. Його спеціалізація охоплює корпоративне право, земельне право, нерухомість та будівництво, супровід інвестиційних проєктів, міжнародне структурування бізнесу, юридичний захист підприємств від рейдерських захоплень, судову практику. Згодом заснував і очолив Адвокатське бюро «Лотиш і Партнери».
«Лотиш і Партнери» є бутіковою юридичною компанією, яка здійснює комплексний правовий супровід бізнесу в Україні, допомагає іноземним інвесторам під час виходу на український ринок, надає юридичну підтримку складним і нетиповим стартапам (блокчейни, криптовалюта, FinTech бізнес, платіжні фінансові установи, фондові біржі, IPO тощо), а також здійснює захист підприємств та громадян у судах та правоохоронних органах. Команда бюро — висококваліфіковані адвокати з більш ніж 20-річним досвідом роботи в галузі права, котрі надають правову допомогу у справах будь-якої складності. Завдяки налагодженій співпраці з іноземними адвокатами «Лотиш і Партнери» працює і за кордоном, зокрема на території країн Європейського Союзу. На рахунку адвокатів фірми безліч виграних на користь клієнтів судових справ, збережений бізнес, майно, грошові кошти, а також захищена ділова репутація. Фахівці постійно підвищують професійні знання та беруть участь у тематичних конференціях, семінарах і круглих столах. Також колектив юристів «Лотиш і Партнери» як експерти діляться власним досвідом та надають юридичні коментарі з різних актуальних питань у засобах масової інформації.
У 2023 р. адвокатське бюро отримало відзнаку міжнародного юридичного видання «The Lawyers Global» й було визнано одним із провідних юридичних фірм України та Східної Європи, що спеціалізується на корпоративному праві (юридичний супровід бізнесу), арбітражу, податках, комерційній нерухомості та судових спорах.
У 2004 р. Андрій Лотиш входив до складу експертів проєкту Міжнародної фінансової корпорації «Дослідження підприємницької діяльності в Україні» за сприяння Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії. Він регулярно виступає фахівцем із розробки законопроєктів із питань дерегулювання та покращення інвестиційної привабливості бізнесу. Також систематично надає коментарі та роз’яснення з актуальних юридичних питань для засобів масової інформації, зокрема для телеканалів «1+1», «UBR», «Інтер», «СТБ», «Перший діловий», «KYIV LIVE».
Як дійсний член Київської торгово-промислової палати (Комітет з безпеки ведення бізнесу) А. М. Лотиш бере активну участь у її спеціалізованих заходах, спрямованих на реалізацію проєктів післявоєнної відбудови України та залучення бізнес-інвестицій, до яких також долучені керівники Торговельно-економічних місій Канади, Бразилії, Ізраїлю, Малайзії, Польщі, Литви та інших країн. Із 2012 р. на онлайн-платформах Андрій Михайлович проводить семінари з питань юридичної безпеки бізнесу, нерухомості та землекористування. Окрім цього, веде професійні юридичні блоги на українських та міжнародних інтернет-порталах.
Працював і над реалізацією громадських проєктів Українського національного союзу молодих юристів. Є співавтором методичного посібника «Боротьба з відмиванням «брудних» грошей та корупцією», виданого в 2005 р. за підтримки Міністерства молоді і спорту України.
За юридичну практику й вагомий внесок у розвиток юриспруденції України фаховий юрист-практик, експерт, залучений до громадського обговорення проблем бізнес-безпеки, Андрій Михайлович Лотиш отримав велику кількість відзнак. За багато років праці він здобув найголовніше для адвоката — хорошу репутацію, рекомендації від міжнародних юридичних видань та довіру клієнтів.
Андрій Михайлович упевнений, що успіх його професії тримається на трьох китах: «Чесність. Справедливість. Професіоналізм», що стало для нього життєвим кредо. Надихають на нові звершення та дарують радість найрідніші — дружина Оксана Миколаївна та дві донечки — Софія та Анна.


Andriy M. Lotysh
Head of Law Firm «Lotysh and Partners», Attorney, Active Member of the Kyiv Chamber of Commerce and Industry.
Legal specialization: corporate law, land law, real estate and construction, support of investment projects, international business structuring, legal protection of enterprises against raiding, litigation.