СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Коровайко Олександр Іванович

Коровайко

Олександр Іванович

голова апеляційного суду Херсонської області

Олександр Іванович Коровайко народився 3 квітня 1966 року в селищі міського типу Велика Лепетиха на Херсонщині. Для юнака рішення стати юристом не було випадковим. Про те, як складеться його майбутнє, задумався ще в старших класах школи. З дитинства О.І. Коровайка цікавили гуманітарні науки, а історія стала його захопленням на все життя. На вибір професії вплинули і уроки правознавства, яке хоч і викладали досить узагальнено, але в рамках шкільної програми були ознайомчі відвідування народного суду, правоохоронних органів, а також лекції юристів на уроках. Відслуживши в 1984–1986 роках в лавах Радянської Армії, Олександр Іванович стає студентом денної форми навчання економіко-правового факультету Калінінградського державного університету, а пізніше, у 1987 р. – переводиться на юридичний факультет Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова. Саме тоді і сформувалися переконання і впевненість у правильності вибору професії та бажання реалізуватися в якості судді. Для набуття досвіду правника молодий спеціаліст після закінчення університету 2 роки працює юристом райвиконкому, а у червні 1992 року, коли він досягнув передбаченого законом вікового цензу, Херсонська обласна рада народних депутатів обирає його народним суддею Великолепетиського районного суду Херсонської області. З 1997 по 2000 рр. О.І. Коровайко – суддя Великолепетиського районного суду.

За цілеспрямованість і працьовитість Олександра Коровайка невдовзі призначають головою суду. Згодом він обіймає адміністративні посади в Новокаховському міському та Апеляційному судах Херсонської області. В останньому працює і зараз – на посаді голови. Звичайно, різниця в особливостях роботи різних судів відчутна, і виявляється вона багато в чому. Але, як вважає О.І. Коровайко, головним мірилом в такому порівнянні є той ступінь відповідальності, що покладається на тебе у зв’язку із здійсненням адміністративних повноважень. На основі цього формується судова практика в регіоні, а від ефективності реалізації твоїх можливостей, поєднаної з високим потенціалом суддівського корпусу області, залежить в цілому ставлення суспільства до судової системи. На думку Олександра Коровайка, суддею має бути висококваліфікований юрист, самодостатня людина з бездоганною репутацією,розумінням високої місії судді в суспільстві і державі, з розвиненим почуттям громадянського обов’язку. Олександр Іванович особисто вникає в усі напрямки діяльності як апеляційного, так і місцевих судів області, прислухається до думки коллективу. На що нарікає – не на все вистачає часу. Іноді, незважаючи на те, що в добі 24 години, цього недостатньо, щоб охопити все і відразу. Працюючи юристом довгий період (а на сьогоднішній день його стаж роботи за юридичною спеціальністю більше 20 років), правознавець вирішує узагальнити свій практичний досвід в теоретичних розробках. Результатом його наукової діяльності стає кандидатська дисертація на тему «Особливості провадження дій, спрямованих на збирання та перевірку доказів в ході судового слідства», яку він захищає в 2011 році.

Незважаючи на надзвичайну занятість, Олександр Коровайко завжди намагається знаходити вільний час, який присвячує родині. Одним із улюблених занять, яке дозволяє посидіти в тиші, обмірковуючи завітні плани та підсумовуючи досягнуте, стала для нього риболовля. Також він як і раніше захоплюється історією. Найголовніше, Олександр Іванович впевнений, що рівень здійснення правосуддя повинен відповідати європейським стандартам. Він прагне підвищити якість здійснення правосуддя судами, підняти рівень довіри громадян, змінити в цілому репутацію судової системи, зробивши її більш відкритою.