СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Касинюк Василь Іванович

Касинюк

Василь Іванович

Доцент кафедри кримінал ьного права № 2 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України

Василь Іванович Касинюк – український правознавець-педагог, дослідник питань кримінального права. Брав участь у розробці та в обговоренні окремих розділів та статей Кримінального кодексу України. Народився 12 серпня 1944 р. у с. Сальник Калинівського району Вінницької області в родині залізничника. Після закінчення середньої школи деякий час працював на будівництві, у 1963 р. був призваний на службу у Збройних силах. Вищу освіту здобув у Харківському юридичному інституті (нині – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого). Любов до обраного фаху та наполегливість у пізнанні нового сприяли відмінному закінченню навчання у 1972 р. На досягнутому Василь Іванович не зупинився, і одразу вступив до аспірантури з відривом від виробництва. Педагогічну діяльність розпочав у 1975 р. на посаді викладача кафедри кримінального права. Поглиблював знання та обмінювався досвідом з колегами Університету Е. Мондлане Народної республіки Мозамбік, де впродовж 1981–1983 рр. працював викладачем. Василь Іванович – автор та співавтор понад 50 наукових і науково-методичних публікацій, серед яких:

«Уголовная ответственность за транспортные преступления» (1977); «Уголовная ответственность за повреждение путей сообщения и транспортных средств» (1979); «Вопросы квалификации транспортних преступлений» (у співавторстві, 1988); «Административная ответственность за нарушение правил дорожного движения» (1997); «Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини)» (у співавторстві, перше видання 2006, друге – 2011); «Кримінальна відповідальність військовослужбовців за порушення правил водіння або експлуатації машин» (у співавторстві, 2011). З 1988 р. Василь Іванович працював заступником декана факультету № 1 та факультету № 2 , а з 1991 до 2008 рр. – деканом слідчо-криміналістичного факультету № 3 МВС України, загальна кількість студентів якого на той час перевищувала одну тисячу осіб. Під його керівництвом тривало становлення факультету як структурного підрозділу Харківського юридичного інституту, було відкрито нові кафедри, що сприяло збільшенню кількості студентів. На сьогодні В.І. Касинюк обіймає посаду доцента кафедри кримінального права № 2. Активний учасник усіх університетських заходів, Василь Іванович власним прикладом спонукає активність студентів, як талановитий організатор уміє зацікавити і в навчанні, і в студентському дозвіллі. Зокрема, залучає майбутніх юристів до участі у художній самодіяльності та спортивних заходах. За сумлінну роботу неодноразово заохочувався керівництвом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та МВС України. За вагомі заслуги у зміцненні законності і правопорядку, високий професіоналізм удостоєний почесного звання «Заслужений юрист України». У 2006 р. В.І. Касинюку присуджена премія імені Ярослава Мудрого. Склалося так, що однодумці у юридичній сфері оточують Василя Івановича як у професійному, так і в особистому житті, адже всі члени його міцної родини так чи інакше пов’язані з юриспруденцією: дружина Лариса Адамівна – юрист за фахом, працює доцентом Харківського національного університету будівництва і архітектури, донька Оксана – доцент кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, син Іван – партнер юридичної фірми у м. Київ.