СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Баль-Прилипко Лариса  Вацлавівна

Баль-Прилипко
Лариса Вацлавівна

Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України

Доктор технічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України.
Народилася 19 жовтня 1957 р. у м. Бердичів Житомирської області. Батько за фахом бондар, мати — медична сестра. З дитинства Лариса Вацлавівна займалося художньою гімнастикою, музикою. Середню школу №17 закінчила із золотою медаллю. Вищу освіту здобула у 1979 р. на факультеті технології м’ясо-молочних виробництв Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині — Національний університет харчових технологій), згодом навчалася в аспірантурі. У 1979–1982 рр. працювала на Київському м’ясокомбінаті майстром, технологом виробництва. У 1986 р. захистила у Московському інституті м’ясної та молочної промисловості кандидатську дисертацію за спеціальністю «Технологія м’ясних, молочних та рибних продуктів». З 1985 по 2008 р. — асистент, доцент кафедри технології м’яса, м’ясних та олієжирових продуктів НУХТ. У 2008–2009 рр. — заступник декана факультету готельно-ресторанного бізнесу та міжнародного туризму Київського національного університету культури і мистецтва.

Працювала за сумісництвом у концерні «Bеаrs Food Ingredients», з 1996 р. — керівник департаменту м’ясопереробної та харчоконцентрактної промисловості, з 2002 — директор з технологій групи компаній «Bеаrs», у 2004–2009 рр. — заступник генерального директора з наукових питань. З 2009 р. — доцент, професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України. Брала участь у створенні і впровадженні сучасних, інноваційних технологій якісних та безпечних харчових продуктів, 100 найменувань авторських розробок впроваджено на 70 м’ясопереробних підприємствах України, Білорусі, Молдови та Росії. Автор понад 500 науково-методичних праць, з них 11 підручників, 7 навчальних посібників, 5 монографій, понад 40 авторських свідоцтв та патентів. У 2004–2005 рр. входила до робочої групи з розробки загальнодержавної програми «Добробут через аграрний розвиток України». Технічний експерт TUV CERT в галузях «Харчова промисловість», «Навчання»; експерт системи Менеджменту якості TRIC03A в галузях «М’ясна і молочна промисловість» та TRIC37 — «Навчання». Член Національної асоціації виробників дитячого харчування Міністерства АПК та продовольства України. Л.В. Баль-Прилипко підготувала 3 кандидатів наук, до захисту готуються 7 дисертацій. Нагороджена грамотами та подяками Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. За розробку та впровадження серії харчових добавок до м’ясних та кулінарних виробів відзначена подякою та грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства України. Переможниця Всеукраїнської премії «Жінка III тисячоліття» у номінації «Рейтинг» (2009). Нагороджена орденом «Берегиня України» міжнародного проекту «Я — Українка» (2017) Гордістю вченої є сім’я: син Іван і невістка Яна — юристи; донька Кристина — студентка НУБіП України; онучка Каріна навчається в школі художньої гімнастики Дерюгіних, має понад 50 нагород. Кредо: «Ніщо в житті не може бути успішним без зусиль багатьох людей, готових віддати свій талант, досвід та енергію для здійснення спільної мети».

Larysa V. Bal-Prylypko
DSc (Engineering), Prof., Academician of the Higher School Academy of Sciences of Ukraine.

Dean of the Faculty of Food Technology and Quality Control of Agricultural Products, the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Fields of research: development and implementation of innovative technologies and high-quality safe food; development of food additives for meat and food products.