СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Сірко Андрій  Григорович

Сірко
Андрій Григорович

Доцент кафедри нервових хвороб та нейрохірургії факультету післядипломної освіти державного закладу «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Доктор медичних наук, доцент, заслужений лікар України. 
Пацієнти називають Андрія Григоровича Сірка ангелом-охоронцем. Завдяки набутому досвіду, особистим якостям провідному лікарю України довіряють найскладніші операції. Ставить на ноги тих, хто майже не мав шансів на життя, дає надію і скеровує на реабілітацію. Народився 19 лютого 1975 р. у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області. Закінчив із відзнакою Дніпропетровську державну медичну академію за спеціальністю «Лікувальна справа». З 2005 р. завідував відділенням нейротравматології комунального закладу «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І. І. Мечникова». З 2009 р. по теперішній час завідує відділенням церебральної ней­рохірургії № 2. З 2001 р. Андрій Сірко працював за сумісництвом асистентом кафедри, а з 2013 р. і донині — доцент кафедри нервових хвороб та ней­рохірургії факультету післядипломної освіти Державного закладу «Дніпропетровська медична академія МОЗ України».

Завдячує високопрофесійним педагогам, які передали знання та навички на ниві медицини. Андрій Григорович — учень професорів Л. А. Дзяк, Є. Г. Педаченка, М. О. Зоріна та М. М. Мосійчука. У 2005 р. захистив кандидатську дисертацію, у 2012 р. — докторську. Пройшов стажування у провідних клініках Європи та СНД. Має вищу лікарську категорію з нейрохірургії. У колі наукових інтересів — нейротравматологія та нейроонкологія. За результатами досліджень, що проведені у 2005–2009 рр., вперше у Дніпропетровській області впроваджено методику моніторингу внутрішньочерепного та церебрального перфузійного тиску, декомпресивної краніектомії при тяжкій черепно-мозковій травмі, видалення та біопсії пухлин головного мозку під контролем системи нейронавігації та стереотаксичної системи, нейромоніторингу при видаленні пухлин стовбура головного мозку. Активний учасник галузевої науково-технічної програми «Медична допомога при черепно-мозковій травмі» на 2007–2012 рр. МОЗ України, Націо­нальної академії медичних наук України. Підготував 232 наукові та науково-методичні публікації. Є співавтором підручника «Хірургія», посібника та методичних рекомендацій з актуальних питань ней­ротравматології, 16 деклараційних патентів України на винахід. З 2012 р. член громадської організації «Мечниковський молодіжний рух». За багаторічну та сумлінну працю тричі нагороджувався почесними грамотами Дніпропетровської обласної ради та обласної державної адміністрації. Упродовж 2014–2015 рр. в?обласній клінічній лікарні брав активну участь в організації обстеження понад 1260 поранених під час АТО на Сході України та безпосередньому лікуванні поранених в голову. Розробив власні методики лікування черепно-мозкових поранень. За професійну майстерність нагороджений нагрудним знаком «Гідність та честь» (2015). За значний особистий внесок у науково-технічний розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України» (2015). Відданість А. Г. Сірка обраній справі навіть в найтяжчі часи підтверджує його життєве кредо: «Витримка — наша головна зброя». Разом з дружиною Тетяною виховує двох синів — Богдана та Святослава.

Andriy G. Sirko
MD, Assistant Professor.

Assistant Professor of Nervous Diseases and Neurosurgery Department, Continuing Education Faculty, State Establishment «Dnipropetrovsk State Medical Academy». Fields of research: neurotraumatology and neuro­oncology; monitoring methods implementation of intracranial and cerebral perfusion pressure, decompressive craniectomy for severe craniocerebral traumas, removing and biopsy of brain tumors with neuronavigation and stereotactic systems, neuromonitoring while removing brainstem tumors.