СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Шапоренко Ольга Iванівна

Шапоренко
Ольга Iванівна

Професор кафедри спеціальної техніки, інформатики та інформаційних технологій Донецького юридичного інституту МВС України

Доктор наук з державного управління, кандидат економічних наук, професор.
Вчений в галузі економіки природокористування та охорони навколишнього природного середовища, державного управління земельними ресурсами, фахівець з інформаційних технологій. Ольга Іванівна Шапоренко народилася 15 квітня 1960 р. в м. Біробіджан Єврейської автономної області (Росія). Вищу освіту здобула в Харківському сільськогосподарському інституті ім. В.В. Докучаєва, який закінчила за спеціальністю «Землевпорядкування» (1976—1982). Трудовий шлях почала з посади інженера в Донецькому філіалі інституту «Укрземпроект» (1982—1994). Одночасно займалася дослідницькою роботою і у 1992 р. успішно закінчила аспірантуру при Московському державному університеті землевпорядкування, здобувши науковий ступінь кандидата економічних наук. З 1994 р. Ольга Іванівна на викладацькій роботі: викладач, доцент, завідувач кафедри екологічного менеджменту в Донецькій державній академії управління.

У 2001 р. в Інституті проб­лем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України О.І. Шапоренко захистила ди-сертацію і отримала науковий ступінь кандидата економічних наук зі спеціальності «Економіка природокористування та охорона навколишнього середовища». Наступного року вступила до докторантури Донецької державної академії управління (Донецького державного університету управління) і у 2005 р. захистила докторську дисертацію на тему: «Еколого-економічні механізми державного управління деградованими і малопродуктивними землями». У 2007 р. отримала наукове звання професора. З 2010 р. О.І. Шапоренко працює професором кафедри спеціальної техніки, інформатики та інформаційних технологій Донецького юридичного інституту МВС України. Ольга Іванівна велику увагу приділяє вдосконаленню рівня своїх знань, знайомству із міжнародним досвідом, для чого неодноразово проходила стажування у різних установах, зокрема за проектом «ДАНА» — Об’єднання неурядових організацій у боротьбі з промисловим забрудненням, Голандія (1999 р.); проектом «Гармонія», програма «Громадські зв’язки» — екологія, США, Пітсбург (2000 р.); в академії Істрополітана Нова, в літній школі «Екологічний менеджмент у Європейській перспективі», Словаччина (2001 р.); в Центральному Європейському університеті, науковому семінарі «Екологічна наука і освіта», Угорщина, Будапешт (2002 р.); брала участь у проекті з енергозбереження, Чеська Республіка (2009 р.); проходила курси підвищення кваліфікації за темою «Комунальні програми з енергоефективності та захисту клімату» у Науковому центрі «Схід—Захід», Кассель, Німеччина (2011 р.). Водночас Ольга Іванівна й активний громадський діяч. Вона з 1996 р. є головою Донецької неурядової організації «Студенти – союзники природи», з 2002 р. — член Інформаційного ресурсного центру «Реформування земельних відносин в Україні» (Київ), з 2012 р. — член громадської ради при Донецькій обласній державній адміністрації, комісії з питань паливно-енергетичного комплексу, енерго-збереження, інфраструктури та транспорту. За сумлінну працю і значний внесок у підготовку кадрів з державного управління Ользі Іванівні Шапоренко присвоєне почесне звання «Відмінник освіти України». Чарівна жінка, мати. Виховала доньку, яка вже давно живе самостійним життям. Ця непересічна людина досягла в житті найвищих наукових, творчих, життєвих висот. Відомий науковець, красива жінка – О.І. Шапоренко є уособленням дивовижної людяності, вміння відкривати глибини життя і вивчати їх. Життєве кредо Ольги Іванівни «Шлях подолає тільки той, хто йде» (Л. Сенека) співзвучне з її життєвим шляхом.