СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Сопільник Любомир Іванович

Сопільник
Любомир Іванович

помічник начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області

Заслужений винахідник України, доктор технічних наук, професор, полковник міліції, академік Української академії наук, Міжнародної академії комп’ютерних наук та систем, лауреат наукової премії ім. В.М. Глушкова, премії ­­ім. В. Пікуля.
Вчений, борець із злочинами і злочинцями, викладач, винахідник Любомир Іванович Сопільник народився 6 серпня 1960 р. у Львові у сім’ї вчителів. Любов до техніки, машин вплинула на вибір подальшої долі. Здобувши у 1982 р. вищу освіту і кваліфікацію інженера-механіка за спеціальністю «автомобілі та автомобільне господарство», іде на службу в органи внутрішніх справ. У міліції служить на посадах інспектора, старшого інспектора з розшуку викраденого автотранспорту, командира роти, командира батальйону, начальника відділу, начальника сектору і відтак помічника начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, де очолює також Науковий центр. Під час служби на керівних посадах Державтоінспекції Любомир Іванович зауважив, що дорожньо-транспортні пригоди трапляються в одних і тих самих місцях.

Аналітичний склад розуму дав йому змогу вперше у світі висунути теорію про негативний вплив електромагнітних полів на водіїв і пішоходів. Найбільше вплинули на його становлення як людини і вченого наставники-науковці – професори Ю.Я. Бобало, Б.І. Стадник, П.Г. Столярчук та ін. З їхньою допомогою Любомир Іванович у 1997 р. захистив кандидатську дисертацію. Не зупиняючись на досягнутому він 2003 року захищає докторську дисертацію. В свій час отримує вчене звання доцента і професора. Науковий доробок Л.І. Сопільника становлять 183 наукові праці, 17 посібників та підручників, 4 патенти, 3 стандарти України. З його ініціативи панно «Небезпечна ділянка» встановлено на окремих ділянках у сусідній Польщі, що позначено на картах автомобільних шляхів. З 2003 до 2008 року Сопільник Л.І. служить у Державному науково-дослідному центрі з безпеки дорожнього руху МВС України на посаді начальника сектору. З 2009 – на посаді помічника начальника Головного управління МВС України у Львівській області, а за сумісництвом – на посаді начальника наукового центру ГУМВС України у Львівській області. Любомир Іванович очолює Міжнародний антикримінальний та антитерористичний комітет (МААК) у Львівській області. У 2008 р. йому присвоєно спеціальне звання генерал-майор МААК. Сотні злочинів у Львівщині було розкрито за поданнями МААК. Усе життя Любомир Іванович у навчанні та науці. Так, у 1997 р. він закінчив Академію МВС України, у 2007 р. – магістратуру з обліку та аудиту Львівського університету бізнесу та права, у 2008 р. – магістратуру з права, а тепер готує до захисту докторську дисертацію з права. Вагомою є діяльність професора Л.І. Сопільника на рівні Міністерства освіти і науки України. Він є експертом ради Державної акредитаційної комісії з природничих та математичних наук, експертом ради Вищої атестаційної комісії з проблем оборони та оборонно-промислового комплексу. Керівник секції права Західного Наукового центру НАН України і МОНМС України. Викладача Л.І. Сопільника за його цікаві та інформативні лекції поважають студенти Львівської політехніки, Львівського університету бізнесу та права. Окрім цього професор займається науковими дослідженнями у Науковому центрі Академії Сухопутних військ України, а також у Львівській політехніці та Львівському університеті бізнесу та права. Має численні бойові, відомчі, наукові та релігійні нагороди. Уся діяльність Л.І. Сопільника присвячена боротьбі з аварійністю на дорогах та криміналом у житті. Його незмінний девіз: «Бандити повинні сидіти в тюрмах» актуальний і сьогодні.