СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Орзіх Марко Пилипович

Орзіх
Марко Пилипович

Завідувач кафедри конституційного права Національного університету «Одеська юридична академія»

Академік Академії правових наук України, Української академії політичних наук, Української муніципальної академії, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Почесний професор НУ «ОЮА».
Марко Пилипович народився 26 жовтня 1925 року в м. Одесі. Навчався в Одеській спецшколі Військово-повітряних сил СРСР. Закінчив Серпуховське військово-повітряне училище. Брав участь у бойових діях у складі штурмових авіаційних полків, учасник розгрому берлінської групи німецьких військ та взяття Берліну. Після війни про­ходив військову службу у Німеччині. У 1954 р. М.П. Орзіх закінчив Одеський державний університет. Працював у прокуратурі, міліції, має звання полковника міліції. З 1955 р. за сумісництвом викладає в Юридичному інституті, а з 1968 р. — старший викладач, доцент, професор, завідувач кафедри. Одночасно обіймав посади заступника декана факультету, декана факультету університету та з часу заснування Одеської юридичної академії (1997 р.) проректора з міжнародних зв’язків.

Коло наукових інтересів Марка Пилиповича — теорія права, політологія, державне управління та місцеве самоврядування, конституційне право. Започаткував власну наукову школу людського виміру права. Автор більше 500 публікацій, у тому числі понад 10 монографій, 2 науково-технічних досягнення. Його доповіді з юри­дичної та політичної проблематики лунали у всесвітньо відомих центрах науки, освіти, міжнародної співпраці Азербайджану, Італії, Канади, Німеччини, Росії, США, Франції, Угорщини, Японії. На Установчих зборах юридичної громад­ськості країни обраний членом першого складу Президії Академії правових наук України та академіком-секретарем фахового відділення, був одним з академіків-засновників Української муніципальної академії, обраний дійсним членом Української академії політичних наук. Не залишає поза увагою Марко Пилипович і громадське життя країни, зокрема, як радник Комітету з правової політики Верховної Ради України, експерт Конституційного Суду України, член Науково-консультативних рад Вищого адміністративного суду та Вищого господарського суду України. Член правління і експерт Фонду місцевого самоврядування при Президентові України, радник одеського міського голови, віце-президент Фонду сприяння розвитку культури народів Причорномор'я, заступник голови та юридичний консультант Асоціації культурної українсько-китайської співдружності та інш. Автор-виконувач або експерт щодо проектів законів, правотворчих актів, по проектах Конституцій СРСР та УРСР (1977 p., 1978 p.), Конституції України (1996 р.). Виконував обов’язки експерта від України в Європейському суді­ з прав людини, офіційного представника держави у Комісії Ради Європи «За демократію через право». Марко Пилипович нагороджений 34 державними нагородами СРСР та України, знаком «Гвардія», 8 грамотами-подяками Верховного Головнокомандувача Збройними Силами СРСР та іншими почесними відзнаками. Близько п’ятдесяти років надійним та дбайливим другом, радником та помічником у житті та діяльності Марка Пилиповича є дружина Галина Федорівна. Дружна сім’я виховала двох дочок — Вікторію та Валерію (к.ю.н.) — висококваліфікованих практикуючих юристів, онука Юрія (к.ю.н.) та онучку Олександру, які прагнуть бути гідними послідовниками діда та представляють четверте покоління юридичної династії. Улюблений вислів: «Самая практичная вещь — хорошая теория» (А. Берг).