СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Мітін Юрій Володимирович

Мітін
Юрій Володимирович

Завідувач кафедри оториноларингології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

Доктор медичних наук, професор, академік Української академії наук, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник охорони здоров’я СРСР.
Відомий науковець та фахівець своєї справи Юрій Володимирович Мітін народився 15 червня 1941 року в м. Севастополі в родині військово-морського офіцера. У 1964 році закінчив Куйбишевський медичний інститут. Навчання вимагало повної самовіддачі, численні томи спеціалізованої літератури опрацьовувалися заради великої мети – стати лікарем. Шлях до звання лікаря непростий, це найбільш відповідальна професія людства, адже учням Гіппократа довіряють найцінніше – життя. Юрій Володимирович завжди усвідомлював свою роль у долі інших людей, тому максимально зосереджено ставиться до своєї роботи. На посаді завідувача дитячим ЛОР-відді­ленням в м. Куйбишеві (нині — Самара) перебував з 1966 по 1979 рік. Працювати з маленькими хворими завжди нелегко, але Ю.В. Мітін знаходив підхід і до вередливої малечі, і до занепокоєних батьків.

Витримка, професіоналізм, добропорядність – головні риси завідувача дитячим ЛОР-відділенням Ю.В. Мітіна. У 1970 році успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Влияние продуктов производства изопренового каучука на верхние дыхательные пути». Відповідальна посада та майже 24-годинний робочий день не завадили написати та 1980 року захистити докторську ди­сертацію «Синдром ларинготрахеита при острых респираторных вирусных инфекциях у детей». З 1979 по 1984 рік працював на кафедрі оториноларингології Куйбишевського медичного інституту асистентом, а потім професором. ­У 1985 році очолив кафедру оториноларингології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Понад чверть століття завідує кафедрою у найперспективнішому та найповажнішому медичному ВНЗ України, але роки лише додали досвіду та знань, впертості у боротьбі з недугами людства, переконаності, що немає неможливого у цьому житті. Основними напрямками наукової діяльності професора Мітіна стали: 1) професійна патологія верхніх дихальних шляхів; 2) стенози гортані і трахеї у дітей; 3) ото- і риногенні внутрішньочерепні ускладнення; 4) діагностика і лікування патології середнього та внутрішнього вуха; 5) невідкладна ЛОР-допомога; 6) тонзилярна проблема; 7) хронічні риніти; 8) непроменеві методи діагностики захворювань навколоносових пазух; 9) ендоскопічна ринохірургія; 10) історія оториноларингології. Під керівництвом професора Ю.В. Мітіна було захищено 2 докторські та 21 кандидатська дисертації. Автор понад 600 друкованих наукових праць, серед яких 14 монографій, 10 підручників, у тому числі клінічні лекції, 17 авторських свідоцтв та більш як 20 навчально-методичних посібників. Він є співавтором таких фундаментальних видань як «Руководство по оториноларингології» (Москва, 1994 р.); «Энциклопедия семейного врача» (Київ, 1995 р.); «Рецептурный справочник врача» (Київ, 2003 р.); підручник «Оториноларингологія» (Київ, 2010 р.), який нарадою завідувачів ЛОР-кафедр України був визнаний загальнонаціональним. У 2000 році професору Ю.В. Мітіну присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки України. Він являється академіком Української академії наук, відмінник охорони здоров’я СРСР. У Юрія Володимировича міцна і дружна сім’я, яку об’єднує любов, повага один до одного та спільна справа – медицина. Дружина Ніна Миколаївна за фахом – лікар-кардіолог, син Володимир очолює представництво фармацевтичної фірми. Життєве кредо вченого: «Делай, что должно – и будь что будет».