СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Засуха Юрій Васильович

Засуха
Юрій Васильович

завідувач кафедри технологій, економіки та менеджменту у тваринництві Національного університету біоресурсів та природокористування України

Доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений працівник освіти України.
Талановитий вчений і педагог, завідувач кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування України, чий стаж роботи в системі вищої школи сягає понад 30 років, Юрій Васильович Засуха народився 1 травня 1952 року в с. Росава Миронівського району на Київщині, у багатодітній селянській родині. З відзнакою закінчивши Фастівський зооінженерний технікум й здобувши кваліфікацію зоотехніка-птахівника, свою фахову трудову діяльність майбутній науковець-аграрій розпочав 1971 року на Івашківській птахофабриці, що на Харківщині, на посаді старшого оператора ІПС. Саме тут він отримав свої перші відзнаки й нагороди за унікальний винахід - систему оптимізації технології інкубації яєць сільськогосподарської птиці, яка дала можливість підвищити виводимість молодняку на 15 %. Після закінчення у 1976 році Української сільськогосподарської академії працював ста­жистом-дослідником в стінах рідного вузу й одночасно навчався в аспірантурі (1978–1981).

У цей період Юрій Засуха публікує наукові статті та отримує авторське свідоцтво на винахід «Спосіб виготовлення корму для тварин». Наступні роки ніби підтверджують неординарність і талант молодого й перспективного вченого. З 1981 року він асистент кафедри годівлі с.-г. тварин і технології кормів УСГА. Через рік отримує премію Всесоюзної ради науково-технічних товариств за кращі розробки у галузі науки і техніки та диплом за блискавичну авторську роботу «Ефективні методи підвищення відтворювальної здатності свиней і енергії росту поросят в умовах промислового комплексу». 1984 року захищає кандидатську дисертацію за спеціальністю «Годівля сільськогосподарських тварин і технологія кормів». З 1989 року — старший викладач, а з 1996-го доцент кафедри годівлі. У 2000 році Юрій Васильович стає заступником декана, а з 2001 по 2005 роки працює деканом зооінженерного факультету Національного аграрного університету й одночасно захищає докторську дисертацію. У 2006 році йому присвоюють вчене звання професора кафедри технології виробництва продукції свинарства та вівчарства. Ю.В. Засуха опублікував понад 200 наукових праць, з них 5 монографій, 8 підручників, 44 навчально-методичних посібники. Має 11 патентів на винаходи. Професор Засуха — співавтор першого в Україні підручника «Свинарство і технологія виробництва свинини» для студентів за напрямком «Зооінженерія» та типової програми з цієї дисципліни. Він – один із розробників нових протеїнових кормів для свиней. Автор численних досліджень і рекомендацій щодо годівлі й вирощування свиней. Висококваліфікований, досвідчений викладач, ініціативний керівник, Юрій Васильович підготував цілу когорту спеціалістів, є науковим керівником аспірантів. Член спеціалізованої вченої ради у Національному університеті біоресурсів і природокористування України та НМК і НТР при Мінагрополітики України, член відділення зоотехнії УААН, незмінний науковий консультант з питань раціонального ведення тваринництва. Виступаючи на конференціях, семінарах, читаючи лекції в господарствах, вчений популяризує новітні досягнення щодо утримання, годівлі та використання тварин в умовах потокового виробництва. За успіхи у розвитку народного господарства СРСР Ю.В. Засуха нагороджений 5 медалями ВДНГ СРСР та РФ. Має трудові відзнаки Мінагрополітики України та «Знак Пошани» київського міського голови. Проте усі нагороди Юрій Васильович не цінує так високо, як власну родину – дружину Галину, синів Ігоря і Михайла, невістку Інесу й улюблених онучок – Анастасію та Олександру.